Schwarzenberg: My nejsme pravicová, ale konzervativní strana. A pokud jde o vládu s ČSSD...

22.08.2013 12:14

Poslankyně a bývalá šéfka strany LIDEM Karolína Peake uvedla v České televizi, že pokud by se uvažovalo o druhém pokusu o sestavení vlády, TOP 09 a ČSSD by mohly spolupracovat při podpoře Bohuslava Sobotky. Šéf sociálních demokratů však tvrdí, že jde pouze o spekulace. Podobně hovoří i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten navíc v reakci na slova Peake, že Nečasova vláda byla málo pravicová, uvedl: "My nejsme pravicová, my jsme konzervativní strana."

Schwarzenberg: My nejsme pravicová, ale konzervativní strana. A pokud jde o vládu s ČSSD...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Peake poukázala na to, že ODS nedodržela dohodu, když dva její poslanci opustili jednací sál před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Sama už tedy nechtěla podporovat bývalou pravicovou trojkoalici. Držet „stojedničku“ už prý potom bylo sebezáhubné. „ODS skočila do propasti a my jsme skočili s ní," prohlásila Peake, která odešla také z čela strany LIDEM, údajně pro názorovou neshodu se zbytkem poslanců.

Spolupráce TOP 09 a ČSSD

Peake odmítla, že by sama nedodržela dohodu. Každá politická strana si prý dělá scénáře pro možné alternativy budoucího vývoje. „Tak jako TOP 09 měla jasně daný další scénář, případně dva další scénáře v případě, že 'stojednička' padne. A bylo to jasně řečeno na K9, která proběhla den před hlasováním, kde Miroslav Kalousek jasně řekl, že pokud se ukáže, že nedáme dohromady 'stojedničku' ze stran LIDEM, TOP 09 a ODS, to znamená, pokud se najdou někde nějaké hlasy jiné, pak se to nebude počítat, pokud zkrátka ODS, TOP 09 a LIDEM nedodají 101 hlasů, pak 'stojednička' padá a ten samý den TOP 09 bude žádat o rozpuštění sněmovny," řekla Peake v ČT.

„Stejně tak se rýsoval možný scénář v případě, že by se uvažovalo o druhém pokusu prezidenta, že TOP 09 a sociální demokracie třeba budou spolupracovat na podpoře Bohuslava Sobotky. To byly všechno scénáře," dodala politička.

Schwarzenberg: Kdyby pan prezident pověřil Sobotku…

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v reakci na výrok Karoliny Peake pro ParlamentníListy.cz uvedl: „Já nespekuluji o věcech, které nejsou. Kdyby něco reálného bylo, tak se podle toho člověk rozhodne, ale abstraktně o takové možnosti nebudu diskutovat. Zajisté, kdyby pan prezident pověřil předsedu největší parlamentní strany, tak by to odpovídalo korektnímu demokratickému chování a pak bychom se nad tím museli opravdu hluboce zamyslet. On ale na tyto podle něj idiotické zvyklosti nedbá a předsedu největší parlamentní strany nepověřil,“ řekl Schwarzenberg.

Sobotka: Usilovali jsme o předčasné volby a povedlo se

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky jde o spekulace. „Nereálné spekulace paní Peake nestojí za komentář. ČSSD pod mým vedením usilovala o předčasné volby a to se nám povedlo,“ napsal v sms zprávě ParlamentnímListům.cz.

Vláda nedělala pravicovou politiku

Karolina Peake se v poslední době vyjadřuje kriticky na adresu bývalé vládní koalice, v níž byla vicepremiérkou. Tvrdí například, že vláda nedělala pravicovou politiku, zvyšovala daně, nebo že pravice nemá téma a nezbývá jí, než vytvořit nepřítele či hrozbu, proti nimž tyto strany mobilizují.

Nesliboval jsem pravicovou politiku, tvrdí kníže

K tomu ale někdejší ministr zahraničních věcí Schwarzenberg doslova uvedl: „Já vám něco řeknu: Já jsem podepsal vládní program, já jsem nesliboval, že chci dělat pravicovou politiku. My nejsme pravicová, my jsme konzervativní strana,” uzavírá Schwarzenberg. ParlamentníListy.cz oslovily v celé záležitosti také Miroslava Kalouska. Ten však na zaslané dotazy neodpověděl.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…