Sedm let Německo hostilo islámského teroristu. A takto krutě se mu odvděčil

18.09.2015 8:53

Německá policie včera v Berlíně zastřelila iráckého občana Rafika Mohamada Yousefa odsouzeného za členství v teroristické skupině napojené na al-Káidu a spiknutí s cílem zavraždit premiéra Iráku. Muž byl zlikvidován poté, co napadl nožem policistku.

Sedm let Německo hostilo islámského teroristu. A takto krutě se mu odvděčil
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po cestě islamistických vrahů stojí malé improvizované pomníčky

Policie původně přímo nejmenovala, ale podle německých médií jde právě o Rafika Mohamada Yousefa. Ten byl obviněn ze záměru zavraždit iráckého premiéra a v Německu odsouzen z tohoto činu již před sedmi lety. Atentát měl být přitom proveden již v roce 2004, kdy byl tehdejší premiér Ajád Aláví na návštěvě v Berlíně. Berlínský žalobce Michael von Hagen zmínil, že obviněný muž si nyní odpykával svůj trest a měl na dolní končetině instalován elektronický systém, jenž úřadům umožňoval sledovat jeho pohyb.

„Nevíme ovšem, proč se rozhodl policistku napadnout a jestli to má něco společného s jeho náboženským přesvědčením. Vyšetřování je teprve na začátku,“ uvedl von Hagen. Dále von Hagen sdělil, že muž byl usmrcen poté, co na něj druhý zasahující policista vypálil čtyři kulky. Dvě z nich zasáhly svůj cíl a Rafik Mohamad Yousef byl na místě mrtev. Čtyřiačtyřicetiletá policistka byla po útoku vážně zraněna a nachází se v nemocniční péči. Její stav je podle lékařů sice nadále vážný, ale stabilizovaný. Dle dostupných informací byla Yousefem, který žije v Německu od roku 1994, napadena na berlínském předměstí Spandau.

Útočník policistku zasáhl nožem do krku a žena byla vedle toho také zasažena zbloudilou kulkou do oblasti ledvin. Yousef byl německým soudem v roce 2008 odsouzen na osm let vězení, ale v roce 2013 byl dle britské BBC osvobozen a právě od této doby musel nosit na dolní končetině sledovací elektronické zařízení. Úřady mu rovněž zakázaly opustit Berlín. Yousef však měl status uprchlíka, takže jej nebylo možné deportovat ze země. Hrozilo údajně, že by byl po svém návratu do rodné země zabit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …