Šéf Armády ČR: Chystáme cvičení, kde využijeme záložáky jako figuranty

29.12.2015 13:45

Již v roce 2017 by měla proběhnout cvičná mobilizace, při níž budou využiti vojáci v aktivní záloze jako figuranti. V rozhovoru pro server iDnes.cz to uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář. „Neprováděli jsme podobný nácvik od roku 1989, a je proto nejvyšší čas se k němu vrátit, abychom si obnovili tyto znalosti. Přechod z mírových na válečné struktury je jedním z úkolů ozbrojených sil, na který musíme být pro případ krajních situací připraveni stejně jako kterýkoli jiný stát na světě,“ vysvětlil Bečvář důvody, které vedly vedení armády k uspořádání cvičení.

Šéf Armády ČR: Chystáme cvičení, kde využijeme záložáky jako figuranty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický a náčelník Generálního štábu Josef Bečvář

První fáze proběhne už v příštím roce. Tato část cvičení se ale uskuteční pouze v rámci ministerstva obrany a na teoretické úrovni jako komplexní štábní nácvik. „Nebudeme vyvážet žádný materiál či zbraně, ani povolávat zálohy a věcné prostředky z civilního sektoru,“ ujistil Bečvář veřejnost.

Na tuto fázi chce v roce 2017 armáda navázat mobilizačním cvičením s využitím vojáků v aktivní záloze jako figurantů. „S nimi pak procvičíme přijímací proces osob a techniky znovu bez jakéhokoliv dopadu cvičení na civilní veřejnost. V návaznosti na to pak provedeme stmelovací cvičení s vyvedením jednotky do vojenského výcvikového prostoru. Tato fáze bude zaměřena na 7. mechanizovanou brigádu a pro ukázku bude zvolena jedna tanková rota,“ vysvětlil náčelník generálního štábu.

Celý text je ZDE

Počet vojáků z povolání by se podle něj měl do roku 2025 zvýšit na 24 tisíc, aktivní zálohy by měly vzrůst až na pět tisíc.

V příštím roce 2016 se chce česká armáda soustředit především na působení v Afghánistánu a v Mali, menší mise budou pokračovat na Balkáně, Sinaji či v jiných operacích Evropské unie a OSN.

Bečvář reagoval i na silné hlasy, které české armádě radí, aby raději zůstala doma a chránila své hranice. „Čeští vojáci přeci působí v zahraničí na základě mandátu, který nám byl dán rozhodnutím vlády a Parlamentu, hájí a prosazují zde zájmy své vlasti,“ uvedl a vysvětlil, že ochrana hranic České republiky nezačíná na hřebenech našich pohraničních hor. „Ta doba je již dávno pryč. V současném globalizovaném světě to jsou právě zahraniční operace, v nichž hájíme po boku svých spojenců naše zájmy. Musíme opustit ve svém uvažování teritorium České republiky a soustředit se na skutečné kořeny problémů a tam hledat jejich řešení,“ konstatoval náčelník generálního štábu české armády Josef Bečvář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…