Šéf OSN se vyjádřil k migrační krizi: Evropa se prý musí více snažit

29.08.2015 8:57

Evropské země stižené migrační vlnou musejí vyvinout větší úsilí k vyřešení uprchlické krize ve Středomoří a na svých územích. Prohlásil to v pátek generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který zároveň oznámil, že na toto téma uspořádá na konci září speciální schůzi na okraj Valného shromáždění OSN.

Šéf OSN se vyjádřil k migrační krizi: Evropa se prý musí více snažit
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Šéf OSN vyslovil „zděšení a zármutek nad smrtí uprchlíků a přistěhovalců“ v Evropě a Středomoří. Zmínil se také o nálezu 71 mrtvých těl migrantů, pravděpodobně ze Sýrie, v kamionu v Rakousku a o ztroskotání další lodi u Libye, při kterém zahynulo nejméně 76 osob.

Podle něho by země potýkající se s migrační krizí měly zajistit bezpečnost a právní podporu migrantům cestujícím na starý kontinent. Činit tak mají lidsky, se soucitem a v souladu se svými mezinárodními závazky.

Při posuzování žádostí o azyl by se nemělo zohledňovat náboženství

„Když se posuzují žádosti o azyl, státy by neměly činit rozdíly na základě náboženství či totožnosti. A také nemohou nutit lidi k návratu do míst, ze kterých uprchli, pokud existuje zřejmé nebezpečí, že budou cílem pronásledování nebo útoků,“ dodal Pan Ki-mun.

„To není jen otázka mezinárodního práva, to je také naší povinností jakožto lidských bytostí,“ dodal.

Pan také vyzval příslušné země, aby prokázaly větší odhodlání k vyřešení konfliktů a jiných problémů, které nutí lidi k útěku. Bez toho se počet migrantů, dosahující více než 40 000 denně, bude prý zvyšovat.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…