Šéf českého úřadu na ochranu dětí se vypravil jednat do Norska. A tam se mu prý vysmáli

05.03.2015 10:52

Ředitel pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán jednal v úterý s norskými úřady ohledně dětí Evy Michalákové. Podle právníka rodiny Michalákových nedošlo k úspěchu v rozhovorech, nýbrž se Kapitánovi Norové pouze vysmáli.

Šéf českého úřadu na ochranu dětí se vypravil jednat do Norska. A tam se mu prý vysmáli
Foto: ČT
Popisek: Zdeněk Kapitán

Zdeněk Kapitán jednal v Norsku se zástupcem krajského guvernéra, zástupcem ministerstva pro děti, rovné příležitosti a začleňování, zástupcem ministerstva zahraničí a s vedením ředitelství pro děti, mládež a rodinné záležitosti. Po svém návratu ujišťuje Kapitán, že synům rodiny Michalákových, kteří byli odebráni sociální službou Barnevernet v roce 2011, nehrozí adopce a zároveň jim bude umožněna výuka českého jazyka a poskytnuta schůzka s matkou Evou, píše server novinky.cz

S jednáním Kapitána v Norsku však není spokojen advokát rodiny Hasenkopf. Dle jeho názoru nevyjednal Kapitán pro tento případ nic nového. „Výsledky jednání jsou nulové. Jednání proto nevnímáme jako důvod k tomu, aby diplomatický tlak na Norsko polevil, spíše naopak,“ prohlásil Hasenkopf. Dle jeho názoru měla být výuka českého jazyka poskytnuta dětem již dávno, hrozba týkající se možné adopce dětí není aktuální již od ledna a možné setkání synů s matku je prý výsměch. „Norské úřady se nám vysmívají, pokud mluví o zajištění kontaktu s biologickou rodinou,“ řekl advokát.

Celý text zde

Podle právníka rodiny Hasenkopfa je termín setkání se syny neznámý. „Další termín schůzky není stanoven a Barnevernet nereagoval ani na žádost, aby své vnuky mohli vidět i prarodiče,“ uvedl Hasenkopf.

Ředitel úřadu Kapitán se však brání, že je bezesporu nemožné, aby mohl přivézt kluky zpět. Dle jeho názoru není kritika namístě. „Máme nejlepší svědomí a představa, že kluky Michalákovým dovezu v kufru, byla od začátku naivní,“ prohlásil Kapitán.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…