Šéf lovců mafiánů: Máme víc než „Mrázkův“ archiv. Velmi zajímavá jména

15.05.2012 17:54

Ředitel Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu Robert Šlachta v diskusním pořadu České televize Hydepark uvedl, že se zadržením bývalého policisty Vladimíra Svobody napojeného na zavražděného Františka Mrázka jeho detektivové získali obrovské množství důkazních materiálů, v nichž figurují velmi zajímavá jména.

Šéf lovců mafiánů: Máme víc než „Mrázkův“ archiv. Velmi zajímavá jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Umírněnost vyjádření jinak opatrného Roberta Šlachty vzala za své hned v úvodu pořadu, kdy  tazatel konfrontoval šéfa útvaru natvrdo otázkou, zda zatčení bývalého policisty Vladimíra Svobody alias Nešpůrka napojeného na zemřelého Františka Mrázka povede k rozkrytí nějakých zásadních vazeb.

„Já si myslím, že povede k rozkrytí docela zásadních vazeb. Při domovních prohlídkách bylo nalezeno hodně důkazních materiálů i od policie a ostatních služeb. Naši detektivové je nyní analyzují, i sami jsme překvapeni, co za materiály se nachází.... Je tam dost osob, které jsou zajímavé,“ umocnil Šlacha zvědavost diváků.

Ředitel elitního útvaru nechtěl nicméně rozvíjet dodatečnou otázku moderátora pořadu, zda se jedná o politiky. Šlachta se bez důkladné analýzy zabavených důkazních materiálů neodvažuje hádat, zda tyto mají potenciál přivést vyšetřování až do okruhu a doby zavražděného Františka Mrázka. „Máme informace z prostředí, kde se Svoboda pohyboval, a lidé z toho prostředí se nás bojí,“ uzavřel v této souvislosti.

Vzhledem k významu, jaký Šlachta zkonfiskovaným dokumentům přikládá, se teoreticky nabízí možnost, že se u Svobody mohla nalézt část bájného Mrázkova archivu, o jehož existenci se neustále vedou debaty.

Infobox

Knihy

Mrázkův archiv

Legendami opředený svazek materiálů údajně obsahoval různé dokumenty na politiky, policisty a soudce. V "pozůstalosti" tak měly podle policistů zůstat i videokazety, na nichž jsou zachyceni politici, jak si berou úplatky, nebo jak jsou v objetí sličných žen v nevěstinci.

Tisíce šuplíků

Bývalý Mrázkův bodyguard Pavel Šrytr si v knize investigativního novináře Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek zavzpomínal na důležitý rozhovor, který vedl se svým zaměstnavatelem. 

„Já jsem dodneška přesvědčenej, že František na ně něco měl. A až se jednou najdou ty jeho zprávy, tak hodně lidem padne hlava. Měl něco, čím mohl někoho zásadně hodně a hodně ovlivnit. A někoho poškodit. Dodnes si pamatuju, co mi Franta říkal v době, kdy měl Pitr problém s Paroubkem. Paroubek tehdy Pitra označil za nepřítele státu a František mi řekl: „Já se po Novým roce sejdu s Paroubkem a zařídíme to, že to bude všechno v pořádku.“

Tak jsem se ho zeptal: „Hele, nezdá se mi, že bys měl takovýhle kontakty.“ Nicméně on mi na to odpověděl, a to si pamatuju dodnes slovo od slova: „Hele Pájo, tak si představ jeden velkej regál, tam v tom regálu jsou tisíce šuplíků. Na těch šuplíkách jsou napsaný jména.“ A jmenoval různý politiky. „A tak se vytáhne jeden šuplíček se jménem Paroubek a je to. Dají se vytáhnout určitý materiály, ty se mu dají přečíst a naznačí se mu, že by mohly být předány někam jinam...“ vzpomínal Šrytr, který byl v roce 2007 pravomocně odsouzen za pokus o uplácení poslance ČSSD Pavla Ploce.

Naději na existenci archivu přiživil na konci minulého roku také Pitrův bývalý spolupracovník Miroslav Provod, který  na dotaz LN, zda archiv existuje, nebo se jedná jen o legendu, odpověděl:  „Možná to je výmysl, třeba ale opravdu někde něco tiká. Promlčecí doba ekonomických trestných činů je deset let. Státní zaměstnanci, politici a podnikatelé, kteří loupili do roku 2002, se už za měsíc Mrázkova archivu obávat nemusí."

Nikdo to nepotvrdil

Za „Štěchovický poklad“ zase považuje Mrázkův archiv bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák. „Jsem přesvědčen o tom, že žádný archiv neexistuje. Není ale žádným tajemstvím, že z domu v Černošicích, kde proběhla pověstná zatýkací akce na Radovana Krejčíře, že odtamtud policie odvezla velké množství materiálů, které měly být i součástí tohoto Mrázkova archívu. Ale pokud já vím, tak tam nic takového nebylo. Možná že ale skutečnost je jiná, zatím jsem se nesetkal s člověkem, který by existenci takového archivu dokázal potvrdit,“ uvedl v minulosti Randák. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…