Šéfka ERÚ neodstoupí, pokud ji obžalují v kauze solárního podvodu

25.08.2013 16:54

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková neodstoupí ze své funkce, pokud bude obžalována v kauze solárního podvodu. Řekla to v Otázkách Václava Moravce na ČT.

Šéfka ERÚ neodstoupí, pokud ji obžalují v kauze solárního podvodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely - ilustrační foto

Policisté ve čtvrtek navrhli v kauze obžalovat deset lidí, mezi nimiž je právě i Alena Vitásková. Ta kauzu v pořadu označila za "brutální způsob jejího odstranění z funkce, po němž následuje již jen vražda".

Podle brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci se případ týká údajného podvodného získání licence do konce roku 2010 na dvě severočeské fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku. Záměrem obviněných prý bylo získat vyšší cenu za výkup takto vyrobené elektřiny.

"Samozřejmě, že nerezignuji, protože potřebuji dotáhnout do konce kroky, které dělám," řekla jasně Vitásková. Tyto kroky podle ní souvisí mimo jiné se snahou o rozkrytí obrovského "solárního tunelu" ve výši až 162 miliard korun. Úřad prý v současnosti provádí hloubkové kontroly toho, co se na jeho půdě v souvislosti se solárním byznysem dělo v letech 2009 a 2010.

"Já předpokládám, že kontrolní kroky, které děláme, povedou k odebrání licencí desítkám subjektů. Já odhaduji, že to může snížit náklady na podporu těchto obnovitelných zdrojů o pět i více miliard korun," ujistila šéfka ERÚ. Úřad podle ní již předal Nejvyššímu státnímu zastupitelství informace o podezřelých fotovoltaických elektrárnách pobírajících podporu ve výši zhruba dvou miliard korun ročně a vyšetřování pokračuje.

Vitásková připomněla, že v době, ke které se má vztahovat připravovaná obžaloba, úřad ještě nevedla. "Licence se skutečně vydaly v roce 2010, já jsem do úřadu nastoupila v srpnu 2011," prohlásila. U vydání licencí podle ní byl její předchůdce ve funkci předsedy úřadu Josef Fiřt a další vedoucí pracovníci ERÚ Blahoslav Němeček a Antonín Panák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…