Sekretář ÚS vysvětloval nález, odsuzující Rathovo věznění. Pohár trpělivosti už prý přetekl

02.01.2014 23:01

Ústavní soud dnes rozhodl, že česká justice porušila základní práva exposlance Davida Ratha, který strávil ve vazbě jeden a půl roku. „Pomyslný pohár trpělivosti už jednoduše přetekl,“ okomentoval to v pořadu Události, komentáře na ČT24 generální sekretář Ústavního soudu Ivo Pospíšil.

Sekretář ÚS vysvětloval nález, odsuzující Rathovo věznění. Pohár trpělivosti už prý přetekl
Foto: repro ČT, tan
Popisek: David Rath na svobodě

Zásadním podnětem pro takovéto rozhodnutí bylo podle Pospíšila pouze plynutí času. „Ústavní soud dospěl k názoru, že délka Rathova pobytu za mřížemi byla natolik dlouhá a nebyla dostatečně zdůvodněná, aby se jednalo o adekvátní vazbu v souladu s Listinou základních práv a svobod,“ uvedl.

Obecná hranice, která by určovala odpovídající délku vazby, podle Pospíšila neexistuje. Vždy je prý totiž nutné posuzovat každý případ jednotlivě s ohledem na individuální okolnosti. V tomto konkrétním případě dle jeho slov nejvíce Ústavnímu soudu vadilo, že důvody pro jeho věznění byly stále stejné jako v květnu 2011, kdy byl exhejtman vzat do vazby. „A to samozřejmě není možné, tyto důvody je třeba zesilovat,“ dodal.

Pospíšil také potvrdil, že tento krok Ústavního soudu znamená i vzkaz pro všechny soudce a říká jim, jak mají postupovat. A to prý samozřejmě nejen v případech bývalých vysokých politiků, ale všech občanů.

Podle vyjádření Rathova advokáta Romana Jelínka se jedná o průlom v této kauze. „Je to poprvé, co nám Ústavní soud vyšel konečně vstříc,“ nechal se slyšet a připomněl dvanáct stížností, které Rath už k této instituci podal, avšak zůstaly nevyslyšeny.

Dalo se to čekat

Předseda Okresního soudu v Kutné Hoře a člen Soudcovské unie Petr Franc v této záležitosti poznamenal, že se jednalo o očekávaný krok, a to zejména po listopadovém propuštění Ratha Vrchním soudem v Praze.

„Zda je to správné, to nemohu posoudit, neznám konkrétní údaje z případu a těžko mohu posuzovat správnost či nesprávnost tohoto rozhodnutí.  To ukáže až čas,“ okomentoval to dále Franc. Dodal, že ale může uklidnit občany tím, že se rozhodně nejedná o žádnou předzvěst masového propouštění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…