Senát bude jednat o přechodu na letní čas

26.03.2011 14:17

Prokázat, jak je neustálé přeřizování hodinek škodlivé, se pokusí Senát. Na veřejné slyšení ohledně změn času přilákalo i uznávané kapacity.

Senát bude jednat o přechodu na letní čas

"Postrádám jakýkoliv racionální důvod k tomu, proč se poslední neděli v březnu máme pravidelně připravit o hodinu života. Podle mě je to přežitek, který již do naší doby zkrátka nepatří," řekl serveru Týden.cz senátor Petr Šilar, který proti změnám času protestuje dlouhodobě.

Kromě něj by v květnu v Senátu měli promlouvit i česká fyzioložka a biochemička Helena Illnerová nebo Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd ČR. Přidá se i europoslankyně a lékařka Zuzana Roithová, která tvrdí, že přeřizování hodinek lidskému organismu škodí.

Energetické úspory a zmatené srny

Ani energetické důvody, kvůli kterým byly změny času zavedeny, už dnes neplatí. "Většině lidí, které znám, je přechod na letní čas nepříjemný," podotkl Šilar. "Žádných energetických úspor už dnes díky posunu času nedosáhneme, naopak způsobujeme energetikům ještě problémy."

Podle pojišťovny Generali se navíc pravidelně o desítky procent zvýšuje pravděpodobnost, že lidem před auto vběhne zmatená zvěř. "Zvěř samozřejmě změnu času neregistruje. Za pastvou chodí ve stále stejnou dobu. Díky časovému posunu je ale na silnicích o hodinu dříve než obvykle silnější provoz. V místech, kde lesní zvěř přechází vozovku při hledání potravy, tím pádem narůstá riziko střetu," vysvětlil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Čtěte:

Změna času: Neděle bude o hodinu kratší

Šilar (KDU-ČSL): Většině lidí je přechod na letní čas nepříjemný

Zlín: Provoz MHD přechází na letní čas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…