Senát pravděpodobně odmítne ústavní zbraňovou novelu

22.11.2017 14:01

Senát pravděpodobně odmítne ústavní změnu, která by dala legálním držitelům zbraní právo zasáhnout k zajištění bezpečnosti země. Po výboru pro obranu to dnes doporučil také jeho ústavně-právní výbor. Horní komora se bude novelou zabývat za dva týdny na prosincové schůzi, napsala ČTK.

Senát pravděpodobně odmítne ústavní zbraňovou novelu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Zamítavé doporučení ve výboru prosadil senátor a bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle něj je norma zbytečná a nezabrání nutnosti převzít do českého práva evropskou směrnici, která zpřísňuje držení zbraní. Obával se, že by novelu mohly zneužít ozbrojené skupiny, které by se rozhodly brát moc do vlastních rukou.

Milena Bačkovská z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra namítla, že navazující zákon o využívání zbraní k potřebě vnitřní bezpečnosti by naopak zabránil vytváření nějaké nekontrolované domobrany. Normu má ministerstvo předložit do května 2019 spolu s novými zákony o zbraních a střelivu. O rok dříve chce předložit „minimalistickou“ novelu současného zbraňového zákona kvůli unijní směrnici, která má být do národních právních řádů zapracována do 14. září příštího roku.

Ústavní novela poslanců ČSSD, ANO, KSČM a ODS má do ústavního pořádku zavést to, že čeští občané mají právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu. Česko by podle ní výslovně uznalo, že držení a nošení zbraní, pokud je v souladu se zákonem, je součástí zajišťování bezpečnosti ČR.

Novela vznikla v reakci na směrnici, která má zpřísnit držení zbraní a některé z nich pod záminkou boje proti terorismu zakázat. Opatření se bude týkat jak sběratelů zbraní, tak mysliveckých sdružení nebo sportovních střelců.

Pokud Senát ústavní novelu odmítne, Sněmovna jeho veto nebude moci přehlasovat. Povolební Sněmovna by nemohla přehlasovat ani případné senátní úpravy novely kvůli tomu, že normu do horní komory vyslala ještě v předvolebním složení.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…