Senát se bude zabývat protesty proti těžbě zlata v Česku

28.02.2014 11:14

Senát se bude zabývat protesty proti záměrům těžit zlato v Česku, a to zejména na Šumavě v oblasti Kašperských hor. Důvodem je petice, pod kterou občanské sdružení Šumava nad zlato získalo přes 13.000 lidí. Horní komora ji tak bude muset projednat na své schůzi.

Senát se bude zabývat protesty proti těžbě zlata v Česku
Foto: Zlato, a.s.
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

Petice vznikla loni ve snaze zabránit zrušení zákazu použití kyanidu při získávání zlata, o čemž se uvažovalo v rámci novely horního zákona. Nynější koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL se ale v programovém prohlášení zavázala, že „neumožní další průzkum a následnou těžbu zlata".

Proti obnovení těžby zlata se už loni postavil Plzeňský kraj a také prezident Miloš Zeman. „Tuto těžbu zastavila už moje vláda před 12 lety, a nevidím důvod, proč by se tato těžba měla obnovovat," prohlásil prezident loni v říjnu.

Těžařská společnost Bohemia důlní loni v dubnu prohrála u Ústavního soudu spor, v němž žádala 773 milionů korun jako náhradu škody za to, že jí Ministerstvo životního prostředí v roce 1999 neprodloužilo licenci k průzkumu ložiska zlata v Kašperských horách. Podle dřívějších odhadů je v lokalitě přes 120 tun zlata v údajné hodnotě 130 miliard korun.

Tvůrci petice požadují zachování zákazu těžby zlata kyanidovým loužením, obávají se znečištění zdrojů pitné vody. Chtějí také, aby stát se zlatem a také wolframem nakládal jako se strategickými zásobami a aby ministerstva postupovala v tomto směru jednotně.

Protesty proti případné těžbě zlata se konaly také u Mokrska na Příbramsku, kde je údajně třetí největší evropské ložisko zlata. Jeho zásoba byla odhadována na 80 tun. Těžařské firmy měly o tuto oblast zájem zejména na začátku 90. let, kdy tehdejší Ministerstvo hospodářství vypsalo na průzkum lokality mezinárodní výběrové řízení. Možnost průzkumu zlata však nakonec zablokovalo Ministerstvo životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…