Senátor Brož: Postup Ruska považuji za vojenskou agresi

18.03.2014 15:12

Za nelegitimní považuje senátor a člen výboru pro obranu, zahraniční věci a bezpečnost Zdeněk Brož (BPP) nejen postup Ruska, ale i to, aby definitivně o rozdělení jakéhokoliv státu rozhodl někdo jiný než jeho legitimně zvolená reprezentace. Jaký postoj by ale k situaci mělo zaujmout Česko? V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, jsme hovořili také o prezidentské volbě, z níž před rokem vzešel první přímo zvolený prezident, ale i o blížících se komunálních volbách. A nejen o tom...

Senátor Brož: Postup Ruska považuji za vojenskou agresi
Foto: archiv starosty
Popisek: senátor a starosta Šumperka Zdeněk Brož (PBB)

Historicky první přímo zvolenou hlavou státu se stal před rokem, 8. března, Miloš Zeman. Jak byste jeho působení na Hradě hodnotil? Překvapil vás něčím?

Pan prezident mě nepřekvapil.

A domníváte se zpětně, že zavedení přímé volby prezidenta u nás bylo správné?

Byl jsem a zůstávám příznivcem přímé volby prezidenta. Pokud je někde chyba, tak to není v přímé volbě, bude to někde v nás, uvnitř společnosti.

Jako senátor jste členem výboru pro obranu, zahraniční věci a bezpečnost. Jak nahlížíte na situaci na Ukrajině?

Byl jsem přesvědčen, že v civilizovaném světě se v roce 2014 chodí na návštěvu k sousedům s květinami a lahví šampaňského.  Zřejmě jsem přecenil civilizovanost této části světa. Pokud bych měl ale promluvit zcela vážně, tak bych ještě před pár týdny nevěřil, že Rusko použije k prosazení svých zájmů v sousední Ukrajině vojenské síly. Hluboce jsem se mýlil. Vstoupit do jiné země s vojskem, byť převlečeným za „humanitární misi“, je agrese. To je naprosto nepřijatelné. Stejně tak je nepřijatelné, aby definitivně o rozdělení jakéhokoliv státu rozhodl někdo jiný než jeho legitimně zvolená reprezentace. Pokud bychom připustili cokoliv jiného, nastane v Evropě pohyb, který by si zcela jistě nikdo nepřál.

Jaký postoj by k situaci podle vás měla zaujmout naše Česká republika?

Jednoznačně odsoudit akt agrese ze strany Ruska a separatistické referendum na Krymu. Ale myslím, že se tohle přesně děje.

Jste ale nejen senátor, nýbrž také starosta Šumperku. Letos nás mimo jiné čekají komunální volby. Chtěl byste obhájit váš mandát?

V komunálních volbách budu kandidovat. Další kroky budou záviset na výsledku voleb.

A jaké jsou nyní vaše cíle a plány do konce volebního období?

Máme schválený rozpočet, třetinu z něj tvoří investice, jeho velkou část podpora kultury, sportu a volného času. Takže je zde každodenní práce a realizace investic podle schváleného plánu, samozřejmě při zachování naprosto normálního chodu města a všech jeho součástí. Nejsem příznivcem toho, aby se v posledním volebním roce dělalo cokoliv jenom na efekt, abychom na sebe upozornili.

Největším problémem regionu je dopravní dostupnost a pracovní příležitosti. Rekordní nezaměstnanost ale aktuálně trápí celou Česku republiku. Neobáváte se tak především s příchodem teplejších dní eskalace sociálního napětí ve městě? Máte nějaké takové signály?

Pokud se týká zaměstnanosti, tak ta se, doufám, s příchodem teplých dní spíše zlepší. Rozjedou se nové stavební práce a uplatnění tak najde více těch, kteří pracovat chtějí. V otázce zaměstnanosti a tedy i v sociální oblasti očekávám s létem spíše pozitivní vývoj.

Letos v lednu byla zahájena aktualizace strategického plánu rozvoje města Šumperk na léta 2014-2020. V této souvislosti odstartovalo dotazníkové šetření, jež má zjistit názory občanů na současný stav a jejich vnímání města. S jakou zpětnou vazbou jste se nejčastěji setkal? A jaká je vaše osobní vize města do budoucna?

Na aktualizaci strategického dokumentu se právě v současné době pracuje, dotazníková šetření se analyzují.  Myslím, že neprozradím nic tajného, když řeknu, že i v budoucnosti chceme zlepšovat prostředí ve městě pro všechny skupiny obyvatel z hlediska věku i jejich zájmů. Chceme budovat co nejlepší zázemí pro turistický ruch, jehož hlavním cílem jsou Jeseníky a blízké okolí. Chceme připravit přátelské město pro bydlení, práci, podnikání i rekreaci, město pro kulturu i sport, město zdravého vzduchu a zeleně, město pro všechny generace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Kateřina Synková

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…