Senátor Doubrava: Listopad byl největší podvod, Havel byl totální alkoholik, Klaus nastartoval rozkrádání. A Putin s Babišem...

24.09.2014 4:47

25 LET OD LISTOPADU '89 Senátor Jaroslav Doubrava byl do roku 2010 členem KSČM, před listopadem 1989 byl v KSČ od roku 1967. Domnívá se, že listopad ´89 byl podvodem na Češích a Slovácích. Negativně hodnotí úlohu Václava Havla i Václava Klause. Komunistický režim by podle něho dospěl k demokracii. Polistopadový vývoj hodnotí silně negativně. A řekl i zajímavé věci o Vladimiru Putinovi, Andreji Babišovi a Miroslavu Kalouskovi.

Senátor Doubrava: Listopad byl největší podvod, Havel byl totální alkoholik, Klaus nastartoval rozkrádání. A Putin s Babišem...
Foto: Hans Štembera
Popisek: V delegaci byl přítomen také senátor Doubrava

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

Jak hodnotíte 17. listopad 1989 – tu změnu režimu – po 25 letech?

Hodnotím to jako největším podvod na národech Československa.

Vidíte to jinak, než senátor Doubrava? Přečtěte si jiné názory na posledních 25 let v naší zemi. ZDE je řada osobností, které ParlamentníListy.cz vyzvaly k jejich bilanci

A proč?

Vzpomeňte si na to, jak Havel vykládal, že komunisté straší nezaměstnaností, ale že se to nikdy nestane, a aby se lidé nebáli. Podívejte se, jak narostl počet nezaměstnaných, jak se postupně rozkrádala republika. Lidé nebyli na náměstích a necinkali klíči pro to, aby tu zde bylo to, co tu máme dnes.

Myslíte si, že původní režim šlo udržet v té formě, jak fungoval? Nebylo přece jenom dobře, že se umožnily svobodné volby, že tu existuje nějaká svoboda projevu a tak dále?

V té době se přece už uvolňovala celá řada věcí. Uvolňovalo se cestování mimo republiku do západních zemí. Jednou z největších chyb a omylů bylo, že byla zavřená hranice, že se lidi nemohli podívat na Západ. Kdyby se na to mohli podívat, tak nevěřím, že by k tomu všemu došlo. Kdyby viděli, jak to funguje na Západě, tak by se velmi rádi vraceli domů. První vládní usnesení v roce 1988 už povolovalo soukromé podnikání. K těm změnám postupně docházelo. Není tedy pravda, že k nim nedocházelo. A věřím tomu, že kdyby se to bývalo udělalo tak, jak si valná většina lidí představovala, tak jsme dnes na tom nemuseli být tak, jak na tom jsme.

Myslíte si, že by to bývalo došlo k nějaké reformě, kdyby se zrušila vedoucí úloha KSČ, byly by svobodné volby a tak dále?

Myslím si, že k tomu to směřovalo a že by ke svobodným volbám došlo. I když si nemyslím, že tehdejší volby byly až zas tak nesvobodné. Pravda je, že se volily složky Národní fronty. Otázka je, nakolik by tam přibyly další strany. Ale myslím si, že by k tomu postupně došlo také.

A proč ten režim a systém podle vás padnul jak v Československu, tak i v zemích RHVP, Sovětském svazu, východní Evropě? Proč to skončilo?

Byla v tom větší ekonomická síla Západu a jenom naivní člověk si může myslet, že sem nešly obrovské peníze podobně jako do dalších států východního bloku na to, aby se ty režimy podkopávaly a aby se docílilo změny, ke které došlo. Myslím si, že to byl naprosto stejný scénář, jako jsme viděli v Jugoslávii i jaký jsme viděli na Ukrajině. Naštěstí to nedošlo tak daleko jako na Ukrajině. Ale šly sem obrovské peníze na to, aby se ty režimy podkopaly a došlo k těm převratům.

Vidíte nějaká pozitiva po listopadu ´89?

Jediné pozitivum je snad cestování za hranice. Ale když se nyní podívám na stav školství, stav zdravotnictví, jak se mají důchodci a další skupiny, tak se mi ta pozitiva hledají velmi těžko. Lidi si určitě nepředstavovali, že budou muset žebrat na léčbu svých postižených a nemocných dětí.

Vy jste zmínil Václava Havla. Jak hodnotíte jeho úlohu v tom celém procesu?

Václav Havel chytře využil příležitosti, aby se dostal do čela státu. Když si přečtete některá svědectví lidí, kteří s ním v disentu byli, tak vidíte, že to byl totální alkoholik – jak píše například Jiří Wolf v článku Opilec Václav Havel. Havel byl člověk, který neměl na takové pozici co dělat. V některých svědectvích se píše i o různých sexuálních orgiích a podobně. To má být morální vzor? Ta svědectví jsou velmi výmluvná. Kdokoli se s nimi seznámí, tak si Havla v žádném případě nemůže vážit. O „humanitárním“ bombardování srbských dětí a omluvě sudetským Němcům ani nemluvím.

Další významnou osobností listopadových a polistopadových událostí byl Václav Klaus. Jak hodnotíte jeho?

Vzpomínám si, jak profesor Zelený tehdy z Ameriky varoval Klause před kupónovou privatizací s tím, že je to cesta do pekel. A Klaus mu tehdy odpověděl, že když Zelený žije v Americe, tak ať radši radí Američanům a nechá nás jít jedinou nesprávnější cestou. To mě tedy zamrazilo. Když vidíte, jak Klaus nastartoval rozkrádání republiky, tak nebylo žádných pochyb o tom, kdo se tu chopil kormidla a kdo kočíruje naši republiku do propadu, pokud ne přímo do záhuby.

Anketa

Vadí vám, když politik mluví sprostě?

hlasovalo: 6859 lidí

Jak se díváte na iniciativy, které požadují zákaz komunistické strany?

Může to znít paradoxně k tomu, co jsem řekl, ale myslím si, že kdyby bývalo k tomu zákazu došlo, tak to by bylo to nejlepší, co se mohlo komunistické straně stát, protože pak by se transformovala do jiné strany a dnes mohla být jinde, než je. Já jsem ve vnitrostranickém referendu hlasoval pro změnu názvu, nicméně rozhodnutí většiny členů strany bylo takové, že se název měnit nebude.

Lidé cinkali klíči. Vy říkáte, že jsou zklamaní. Ale když, jak říkáte, jsou zklamaní, tak proč komunistická strana s přehledem ve volbách nevyhraje?

Dnes je tu už druhá nebo třetí generace od převratu, která předešlý režim nezažila. Dnes vidíte masírování dětí, lže se jim o naší historii. Vykřikovalo se, že „nejsme jako oni“ a že se za komunistů falšovaly dějiny, ale já si myslím, že se nikdy nefalšovaly dějiny této republiky tak, jako v době po převratu a tak jako nyní. Takže toto je příčina. A ti, kteří tu dobu zažili, tak se mnohdy bojí říct, že tehdy bylo něco dobrého. A ti mladí, kteří to nezažili, podléhají masírování ve školách a médiích.

Když se vrátíme ke změně systému z hlediska voleb, je podle vás dobře, že se v Ústavě zrušila vedoucí úloha KSČ a že existuje volná soutěž politických stran bez Národní fronty? Či jak byste si představoval, že by ty volby měly fungovat?

Já jsem měl to štěstí, že jsem se mohl třikrát podívat do Číny a měl jsem bližší možnost seznámit se se systémem, který tam funguje. Tam je vedoucí úloha komunistické strany nepopíratelná a funguje to bez nejmenších problémů. Poslal bych tam naše vládní činitele, aby se seznámili se systémem, jakým se tam vládne. Ale věřím, že by nakonec k volební soutěži politických stran došlo.

Někteří lidé u nás říkají, že Putin je kábegák a komunista, že nám z Ruska přichází ohrožení demokracie, že hrozí návrat komunismu ze strany Putina a obnovení Sovětského svazu. Jak se díváte na tyto názory?

Lidem, kteří něco takového tvrdí, doporučuji, aby si dali mokrý hadr na hlavu a pak by se jim snad trošku rozsvítilo. Současné Rusko už není tím Ruskem, ke kterému jsme vzhlíželi kdysi dávno. Z Ruska žádné ohrožení demokracie nepřichází a ze strany Putina už vůbec ne. Mně strašně vadí, že sdělovací prostředky neuvádí pravdu a papouškují, co jim mnohdy nakáže někdo ze zahraničí, aby nám vtloukaly do hlav. Z Ruska nám nehrozí sebemenší nebezpečí a velmi mi vadí, jakým způsobem je zde Putin prezentován. Ať se někdo podívá do Ruska. Ať se podívá, za jak krátkou dobu Putin výrazně pozvedl Rusko oproti tomu, co bylo za Jelcina.

Podobně, jako se varuje před Putinem, tak někteří, například Miroslav Kalousek, varují před Babišem, že je to prý estébák a ve spojení s Babišem varují před návratem komunismu, před návratem estébáků...

Kdyby blbost kvetla, tak Kalousek rozkvete na všech možných i nemožných místech (smích), Kalousek se asi nemůže smířit s tím, že Babiš to zvládá i bez Kalouskových hloupých rad. Za tu krátkou dobu Babiš do systému pronikl a Kalousek má vážné obavy, že Babiš finance zvládá a že by nakonec mohlo dojít k tomu, že by mohl začít šťourat v pro Kalouska velmi nepříjemných věcech. Proto se snaží tímto způsobem Babiše špinit. Kalousek by si měl především zamést před vlastním prahem a pak by měl kritizovat někoho jiného.  

     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…