Senátor Kubera: Jsem pro většinový systém, umožnil by efektivnější vládnutí

05.12.2017 13:18

Senátor Jaroslav Kubera se v Rozhovoru s...pro regionalnitelevizi.cz rozpovídal o povolební situaci, ale i důvodech, proč se rozhodl nekandidovat na post prezidenta.

Senátor Kubera: Jsem pro většinový systém, umožnil by efektivnější vládnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Mimo jiné přiznal, že volba vedení sněmovny byla ze strany ODS chybou. Podle něj nemá demokratický blok budoucnost vzhledem k celkovému počtu mandátů. Hranici pro vstup do Sněmovny by zvýšil ze současných pěti na deset procent.

"Čapích hnízd v době, kdy se dotace rozdávaly horempádem, byla a je obrovská řada...problém je jinde, a to  ve strašném svinstvu, který se jmenuje dotace. Kdyby nebyly dotace, tak nemohlo Čapí hnízdo vůbec existovat," uvedl senátor.

Rovněž se vyjádřil, zda vidí v Andreji Babišovi ohrožení demokracie. "Ohrožení demokracie nezáleží na Andreji Babišovi, ale na těch ostatních. Presumpce neviny je klíčová. Zatím vždycky v právu platilo, že stát dokazoval potenciálnímu obviněnému, že trestný čin spáchal. Ne opačně," uvedl.

A vyjádřil se taé k tomu, proč vlastně nekandidoval na prezidenta. "Pro mě největší úlevou poté, co jsem se rozhodl nekandidovat na post prezidenta, bylo, že nemusím na facebook," řekl. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…