Senátor Veleba žádá prověrku hospodaření šumavského národního parku

08.07.2014 21:24

Senátor a předseda SPO Jan Veleba se obrátil na Nejvyšší kontrolní úřad, po kterém žádá, aby prověřil hospodaření Národního parku Šumava mezi lety 2007 až 2011. Úřad by si podle jeho názoru měl posvítit i na některé akademické pracovníky, kteří prosazují klidný postup proti kůrovci v bezzásahových zónách.

Senátor Veleba žádá prověrku hospodaření šumavského národního parku
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Janu Velebovi se nepozdává hospodaření Národního parku Šumava. Obočí zvedá i nad tím, že Ministerstvo životního prostředí poskytuje dotace institucím jako je Biologické centrum Akademie věd v Českých Budějovicích, jež patří mezi velké zastánce bezzásahových zón proti kůrovci v parku. Kontroloři by se prý měli zaměřit na účelnost těchto dotací.

„V posledních měsících jako senátor Senátu Parlamentu České republiky dostávám celou řadu závažných podnětů od občanů České republiky týkajících se zásadních pochybností o správném nakládání se svěřeným státním majetkem a státními finančními prostředky. Tyto podněty se týkají hospodaření Národního parku Šumava (zejména v období let 2007-2010), dále účelnosti vynakládaných dotací MŽP do Národního parku Šumava a v neposlední řadě také účelnosti vynakládaných státních dotací na vědecká zkoumání a práce spojené se Šumavou a Národním parkem Šumava v letech 2005-2013. V posledně zmiňovaném bodě jde zejména o účelnost a výši vynaložených finančních prostředků pro Přírodovědeckou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a do Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích, které jsou největšími zastánci teorie bezzásahovosti v NPŠ proti kůrovci. Požádal jsem proto o prověření zmíněných pochybností,“ uvedl Jan Veleba.

  • Celý text Jana Veleby ZDE

Senátor se v této věci obrátil i na své kolegy z Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu Parlamentu ČR. Své pochybnosti považuje za natolik zásadní, že doufá, že se jimi bude výbor zaobírat a podpoří žádost o zapojení NKÚ do celé věci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…