Senátoři a iniciativy nechtějí Sváčka na pražském vrchním soudu

23.10.2014 14:55

Senátoři a zástupci iniciativ vyzvali ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (za ANO), aby nenavrhovala soudce Jana Sváčka na post místopředsedy Vrchního soudu v Praze. Vadí jim jeho minulost, kdy údajně zatajoval informace o své komunistické minulosti či navrhoval problematické lidi do funkcí soudců. Novinářům to dnes řekl nezařazený senátor Libor Michálek a Václav Němec z iniciativy Vraťte nám stát!. Reakci ministryně ČTK zjišťuje.

Senátoři a iniciativy nechtějí Sváčka na pražském vrchním soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Sváček

Senátor Michálek připomněl, že Sváček byl opakovaně posuzován Senátem kvůli kandidatuře na ústavního soudce a nebyl schválen. „Považovali bychom za znevažování role Senátu, pokud by tato osoba měla vykonávat funkci, která by fakticky znamenala větší míru kompetencí, než má ústavní soudce," řekl Michálek. K výzvě se připojili také senátoři Jan Horník, Jiří Šesták (oba z klubu Starostové a Ostravak), nezařazená senátorka Alena Dernerová a Nadační fond proti korupci.

Prý není náhoda, že je stále protežován

Podle Němce má Sváček velmi kontroverzní minulost, udržoval kontakty s lidmi, kteří jsou zapojeni do klientelistických vazeb a lhal o své minulosti v komunistické straně. Iniciativě vadí i to, že Sváček v minulosti působil jako poradce prezidenta Václava Klause. „Není náhoda, že je stále protežován. Říká se o něm, že je ochoten jít na ruku," poznamenal Němec. Iniciativy se obrátily také na Soudcovskou unii, která by podle nich měla stanovit pravidla a nároky na budoucí soudce.

Sváček podle dřívějších informací médií zvítězil ve výběrovém řízení na post místopředsedy Vrchního soudu v Praze pro trestní úsek. Sváček byl v letech 1999 až 2013 předsedou Městského soudu v Praze, pak se stal soudcem vrchního soudu. Dvakrát byl nominován do funkce ústavního soudce, ale Senát se v obou případech postavil proti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…