Senátoři mají připomínky ke koncepci státní podpory sportu

25.03.2015 9:57

Představitelé senátního podvýboru pro sport se chtějí aktivně zapojit do vznikající koncepce státní podpory sportu. Proto toto pondělí předali prvnímu místopředsedovi vlády Andreji Babišovi a poslanci Jiřímu Holečkovi své připomínky ke koncepci státní podpory sportu, která vznikla na půdě Poslanecké sněmovny.

Senátoři mají připomínky ke koncepci státní podpory sportu
Foto: Archiv Ivo Valenty
Popisek: Ivo Valenta.

„Sportu již několik let chybí jasná koncepce a především pravidla pro dlouhodobé a systémové financování. Jsme rádi, že se na úrovni nejvyšší politické reprezentace České republiky začíná vážně diskutovat o všech důležitých otázkách, souvisejících s podporou sportu. Absence jasné sportovní vize, především jak tuto oblast co nejefektivněji řídit a financovat, dlouhodobě paralyzuje rozvoj sportovního dění v naší zemi,“ uvedl Jozef Regec, předseda senátního podvýboru pro sport.

Senátoři se chtějí intenzivně zapojit do přípravy nové legislativy pro sport. „Nechceme se k novým zákonům dostávat až na konci legislativního procesu, ale stát u zrodu zákonů již na jeho prvopočátku“, popsal smysl senátní iniciativy místopředseda senátního podvýboru Ivo Valenta.

Hlavní připomínka senátorů směřuje k tomu, že chtějí, aby sport nebyl příliš závislý na stále se střídajících politických reprezentacích. „Jsme přesvědčeni o tom, že sport by měl mít ve státním rozpočtu samostatnou tzv. „omašličkovanou“ kapitolu. Je podle nás také důležité soustředit se na podporu sportu u dětí a mládeže,“ uvedl Ivo Valenta, místopředseda senátního podvýboru pro sport.

Senátoři také podporují návrh, aby dělení finančních prostředků pro jednotlivé sportovní činnosti bylo maximálně transparentní, jednoduché a také předvídatelné. „Doporučujeme, aby velkou váhu v rámci státní podpory sportu získal také malý sport. Chceme prostřednictvím našich návrhů zajistit především to, aby sportovaly děti a mládež ve školách, ale i na venkově. K tomu je potřebné vytvořit dostatečné zázemí. Stát by měl zajistit dostatečné finanční prostředky pro rekonstrukci tělocvičen, sportovišť, ale také sokoloven či orloven,“ dodal senátor Ivo Valenta.

O všech těchto návrzích bude jednat senátní podvýbor pro sport na svém dubnovém zasedání a taktéž chtějí se svými návrhy seznámit ministra školství Marcela Chládka.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…