Separatisté chválí Zemana za kritiku Bandery. Český prezident prý vrátí Ukrajinu Rusku

09.01.2015 14:15

Značnou pozornost ruských, ale hlavně separatistických médií na východě Ukrajiny vyvolala dnes kritická slova českého prezidenta Miloše Zemana na adresu kontroverzního ukrajinského národního vůdce Stepana Bandery. „Čechy se bojí nacistů z Ukrajiny," nadepsal svůj článek povstalecký web Novorus. „Zeman vrátí Ukrajinu Rusku," předpovídá v titulku velkoruský zpravodajský server Zarusskij.

Separatisté chválí Zemana za kritiku Bandery. Český prezident prý vrátí Ukrajinu Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hovory z Lán nahradil Prezidentský Pressklub.

Zájem novinářů vyvolala odpověď českého prezidenta čtveřici ukrajinistů a historiků, v níž se Zeman ptá, zda znají Banderův výrok „zabij každého Poláka mezi šestnácti a šedesáti lety" a zda s ním souhlasí. Pokračuje sdělením, že Bandera chtěl na Ukrajině vytvořit vazalský německý stát. „Nemohu bohužel blahopřát Ukrajině k takovým národním hrdinům," zakončil Zeman svůj dopis.

Web Novorus upozorňuje na slova Miloše Zemana o tom, že Bandera byl loutkou nacistů, a připomíná dřívější prezidentovu kritiku novoročního kyjevského pochodu ultraradikálů z ukrajinského Pravého sektoru.

Krymský server Rossijskij dialog upozorňuje, že Kyjev nyní podle slov českého prezidenta připravuje udělení titulu národního hrdiny nacionalistovi Romanu Šuchevyčovi, „který proslul tím, že v roce 1941 nechal ve Lvově postřílet tisíce Židů".

Zemanův odsudek Stepana Bandery má dnes ohlasy i na ruských sociálních sítích

Pozornost slovům českého prezidenta věnuje i analytický a publicistický server Zarusskij, jehož politickým cílem je propagace velkoruského konceptu státní jednoty Ruska, Ukrajiny a Běloruska. Server se v komentáři pouští do divoké spekulace, že Spojené státy jsou fakticky odsouzeny pomáhat Rusku s „návratem" Ukrajiny, aby si uvolnily ruce ke geopolitickému střetu s Čínou. „Česko je jedním z amerických spojenců v boji proti Číně, a proto jsou Zemanovy útoky příspěvkem k návratu Ukrajiny do Ruska," soudí autoři.

Hradní odsudek Stepana Bandery má dnes ohlasy i na ruských sociálních sítích. „Vida, i v Evropě jsou vůdcové jaksepatří," komentovala Zemanova slova uživatelka Krymskaja. „Zeman je náš člověk. Přepych mluvit pravdu, bílé pojmenovat bílým a černé černým, si může dovolit jen málo skutečně odvážných lidí v Evropě," píše uživatel Achalkaci. „Miloš Zeman je skutečně zdravě uvažující člověk. A polští politici se změnili v kluzký neřád," soudí uživatel Arridei.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…