Šichtařová: Sobotko, cos to podepsal! To je nový Mnichov. Jde o migranty

01.12.2017 13:11

Ekonomka Markéta Šichtařová se zase jednou pořádně obula do Evropské unie. To, co dnes chystá Brusel, lze podle jejího názoru srovnat s Mnichovskou dohodou. Rozhoduje se o Česku bez Česka. I když ne tak úplně. On totiž končící premiér Bohuslav Sobotka cosi podepsal...

Šichtařová: Sobotko, cos to podepsal! To je nový Mnichov. Jde o migranty
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

Markéta Šichtařová na blogu serveru iDnes.cz tvrdí, že Evropská unie chystá reformu imigrační politiky. Ti, kteří se teď zaradovali, že povinné kvóty na přerozdělování migrantů budou definitivně poslány na smrt, však zapláčou. V Bruselu se prý stále počítá s tím, že migranta, který dorazí třeba do Řecka, Brusel přerozdělí třeba do Česka. Ať už o to Češi stojí, nebo nestojí.

Je třeba si vzpomenout, že v letech 2014 a 2015 se totiž do Evropy valily obrovské davy migrantů. Hromadily se na Balkáně, na řeckých ostrovech či v Itálii. Ekonomka Markéta Šichtařová má za to, že jižní státy EU měly lépe hlídat, ale protože svou povinnost zanedbaly, migrantům otevřelo své brány Německo. Jenže i naši západní sousedé záhy zjistili, že nápor migrantů není snadné zvládnout, a tak se vymyslel systém na přerozdělování běženců. Chcete migranta na svém území? Nechcete? Stejně ho dostanete.

Končící ministr vnitra Milan Chovanec byl proti tomuto systému a nějakou chvíli se zdálo, že projekt bude pohřben, ale není. Švédští liberálové prý přicházejí s plánem na nové kvóty. Podle nich by měly dostat migranty na své území i země jako Česko či Slovensko, které před posíláním migrantů dál do Evropy upřednostňují ochranu hranic. Pokud budou migranty dál odmítat, hrozí jim pokuty.

„Když řeknu, že je to jak po Mnichovské dohodě, budu označena za populistu. Jenomže v čem přesně vidíte ten populismus? Nebo to snad není tak, že evropské mocnosti odhlasují, že na českém území krom Čechů mají povinně žít i Syřané, Turci a Somálci a my je máme živit?“ zeptala se ekonomka.

Mohlo by se zdát, že to pro Českou republiku nebude až takový problém. Vždyť migranti stejně chtějí hlavně do Německa, takže pokud je tu neudržíte někde zamčené, pravděpodobně odejdou.

Tahle úvaha má ale háček, Šichtařová připomněla, že Bohuslav Sobotka (ČSSD) podepsal za Česko dokument, kterým k nám prý migranty pozval, když podepsal tzv. Evropský pilíř sociálních práv, v němž se počítá s tím, že sociální, zdravotnická a školská politika se bude v EU postupně sbližovat.

O záležitosti jsme podrobně referovali ZDE

„Neboli imigrant nalákaný německou štědrou politikou do Evropy, chycený v Itálii na základě její lajdácké ochrany hranic a přerozdělený na základě kvót do ČR má podpisem B. Sobotky dostat stejnou sociální dávku, jakou by dostal v Německu, takže najednou získá dost dobrý motiv u nás zůstat,“ poznamenala Šichtařová.

Celý komentář naleznete zde.

„Dá se to říct i jinak: Bohuslav Sobotka na odchodu, už prakticky měsíc po volbách, kdy už jen formálně čekal na novou ustavující schůzi Poslanecké sněmovny, svým podpisem Evropského pilíře sociálních práv k nám v podstatě pozval imigranty analogicky, jako je před časem „pozvala“ Angela Merkelová do Německa. A o to, aby toto pozvání bylo důsledně využito, se nyní má postarat Dublinský systém II,“ uzavřela svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …