Šídlo o Schwarzenbergovi: Teď odchází. Nebo samozřejmě ne, aby se Kalousek zase nerozčílil

09.10.2015 8:18

Komentátor Jindřich Šídlo se v pátečních Hospodářských novinách zamýšlí nad rolí Karla Schwarzenberga v politice. Jde o jednu z posledních velkých osobností počátku devadesátých let minulého století a Šídlo má za to, že například své prezidentské finále hrál důstojně, byť nemohl zvítězit. Zamýšlí se však také nad tím, jaká bude TOP 09 „po Karlovi“.

Šídlo o Schwarzenbergovi: Teď odchází. Nebo samozřejmě ne, aby se Kalousek zase nerozčílil
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Komentátor Hospodářských novin v pořadu ČT Hyde park

Teď Karel Schwarzenberg odchází. Nebo samozřejmě neodchází, aby se Miroslav Kalousek zase nerozčílil. Schwarzenbergovi bude těsně po volbách za dva roky osmdesát. Slibuje, že na podzim 2017 ještě bude kandidovat jako lídr pražské kandidátky do sněmovny, ale při vší úctě a přání pevného zdraví, to se může ještě změnit a upřímně by se nikdo moc nedivil,“ poznamenává Šídlo.

Teď bude záležet na tom, co bude s „topkou po Karlovi“. Podobnou otázku už řešila ODS po Klausovi a ČSSD po Miloši Zemanovi. Kalousek by prý musel předvést téměř zázrak, kdyby se chtěl vrátit do vládní pozice, jakou zastával ještě před pár lety. To, co se TOP 09 povedlo v roce 2010, půjde jen těžko zopakovat. Schwarzenberg sice zůstává řadovým poslancem, ale to není právě nejlepší dárek k osmdesátinám, které klepou na dveře. Své politické finále Schwarzenberg už absolvoval a absolvoval ho důstojně, byť v něm nemohl vyhrát.

Otázkou zůstává, zda je TOP 09 už standardní dospělou stranou, která přežije odchod otce zakladatele, nebo to byl jen jeden velký úspěch Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…