Šikanovat nás nebudete, vzkázal v TV Evropské unii Nigel Farage a lidé tleskali. Konec Británie se prý opět přiblížil

08.06.2016 9:14

Redaktoři britského konzervativního deníku The Telegraph se shodují v názoru, že ve včerejší televizní debatě na ITV byl šéf euroskeptické UKIP Nigel Farage úspěšnější než premiér David Cameron. Zejména v tématu migrace prý Cameron nedokázal adekvátně reagovat.

Šikanovat nás nebudete, vzkázal v TV Evropské unii Nigel Farage a lidé tleskali. Konec Británie se prý opět přiblížil
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Cameron

James Kirkup je přesvědčen, že v televizní debatě uspěl zastánce vystoupení Velké Británie Nigel Farage. „Šéf UKIP mohl večer usínat s úsměvem na tváři. Naopak premiér David Cameron prožíval těžký večer. Především ve chvílích, kdy se hovořilo o masové migraci a nedostatečné ochraně britských hranic. Premiér se ocitl často v defenzivě a neměl proto příliš prostoru pro napadnutí příznivců brexitu. Přišlo mi také, že používal levicové argumenty,“ míní Kirkup.

Ale ani pro Farage podle komentátora nebyl celý večer procházkou růžovou zahradou. Především proto, že mezi obecenstvem bylo mnoho liberálů, kteří tak úplně nepatří k jeho voličskému elektorátu. „Zejména narážky na jeho údajný rasismus mu dělalo obtíže vyvracet,“ poukazuje Kirkup na nedávné výroky Farage o sexuálních útocích migrantů, které šéf UKIP označil za „jadernou bombu“ v britském referendu.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Nigel Farage včera na ITV uspěl i podle americké novinářky Jane Daley, která píše v The Telegraph pravidelně komentáře. „Farage musel ukázat svoji vlídnější tvář a musel také najít nějaký argument na obavy ekonomů a finančníků z brexitu, kteří se snaží strašit nárůstem nezaměstnanosti, poklesem hodnoty libry atd. Stejně tak musel ukázat, že kontrola přistěhovalectví pro něj neznamená jen jiný termín pro kompletní zbavení se všech cizinců,“ soudí Daley.

Podle Daley se Farage zejména s obviněními z rasismu dokázal úspěšně vypořádat, když konstatoval, že zprávy o jeho výrocích k sexuálním útokům migrantů byly značně přehnané. Spontánní potlesk sklidil Farage ve chvílích, kdy se vysmíval hrozbám Bruselu, pokud Velká Británie z Evropské unie skutečně odejde. „Máme na víc a rozhodně se od nikoho nenecháme šikanovat,“ cituje Daley Farage.

Ani názor redaktorky Juliet Samuel se příliš neliší od jejích kolegů. Premiér David Cameron podle jejího názoru nenašel odpověď zejména v otázkách spojených s migrací. „Cameron stále opakoval, aby lidé naslouchali odborníkům a jeho vystoupení bylo prokládáno častými klišé opakujícími se v kampani. Celkově lze říci, že byl Cameron nevýrazný, a když přišla řeč na imigraci, necítil pevnou půdu pod nohama. Nepomáhalo mu ani tlačit debatu k tématům jednotného trhu a nezaměstnanosti.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…