Šikovní důchodci vydělali na rušeném Drábkově systému. Už mají peníze

14.08.2014 8:12

První penzisté splnili po roce podmínky pro výplatu peněz z druhého důchodového pilíře, který bude zrušen. MF Dnes píše, že tito lidé na tom vydělali, protože peníze, které si spořili, dostali najednou a zároveň se vyhnuli možnému zestátnění části úspor. Navíc získali o něco víc, než by jim dal stát.

Šikovní důchodci vydělali na rušeném Drábkově systému. Už mají peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Někteří z 84 tisíc účastníků soukromého spoření na penzi již splnili všechny podmínky pro výplatu a po roce a půl od spuštění druhého pilíře dostávají naspořené peníze zpět. Nyní se prý jedná zhruba o čtyři stovky klientů, kteří budou mít vbrzku nárok na výplatu. Podle údajů penzijních společností již desítka lidí obdržela jednorázovou výplatu ve výši maximálně několik desítek tisíc korun, které od startu Nečasovy reformy naspořili.

Podle MF Dnes se spoření těmto klientům vyplatilo. Peníze na penzi dostanou ihned a v plné výši. Nedotkne se jich ani rušení reformy, které plánuje současná vláda, ani případné zestátnění části úspor. Podle deníku je zřejmé, že jde o experimentátory, kteří si spočítali, že je pro ně soukromé spoření i na velmi krátkou dobu výhodnější než rovnostářská státní penze.

„Vždy šlo o nízké částky klientů ve vyšším věku, kterým je jinak obecně vstup do druhého pilíře nedoporučován,“ uvedl Martin Podávka z pojišťovny Allianz.

Noví penzisté, kteří takto uniknou rušení druhého pilíře naplánovaného na rok 2016, získají zpět všechny naspořené peníze. A to buď jednorázově, nebo v měsíčních splátkách. Tato penze se v některých případech na rozdíl od státní penze také dědí.

MF Dnes upozorňuje na to, že jde o okolnost, která zrušení druhého pilíře ztíží. Jakékoli rušení reformy se totiž bude muset vypořádat i s touto nově vzniklou skupinou penzistů, s níž ve svých plánech ustanovená důchodová komise dosud nepočítala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…