Šílenství! zděsil se premiér nad kvótami na uprchlíky. A vypsal referendum

20.05.2015 12:32

Maďarská vláda připravila v reakci na navrhované kvóty pro rozdělování uprchlíků referendum. Obyvatelé země se v něm mohou vyjádřit k tomu, jakým směrem by se měla ubírat politika země ve vztahu k přistěhovalcům. Premiér Viktor Orbán včera ve Štrasburku návrh Evropské komise již poněkolikáté označil za čiré šílenství.

Šílenství! zděsil se premiér nad kvótami na uprchlíky. A vypsal referendum
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Referenda se může zúčastnit každý maďarský občan starší 18 let. K dispozici dostal formulář obsahující několik otázek, na které by měl odpovědět nejpozději do 1. července letošního roku. Orbán vypsání referenda zdůvodňuje tím, že Brusel problémy s přistěhovalci neřeší, a proto je nutné, aby se Maďarsko v tomto ohledu vydalo vlastní cestou. Někteří politici a aktivisté však referendum kritizují a poukazují na to, že většina otázek je příliš sugestivních a v podstatě vybízí ke konkrétní odpovědi vyhovující organizátorům referenda.

Maďarská vláda a její šéf Orbán se od začátku nijak netají svým nesouhlasným postojem vůči přistěhovalecké politice Evropské unie. Po zveřejnění návrhu kvót, podle kterých by např. Česká republika měla přijmout 525 uprchlíků, však Maďaři ještě více přitvrdili. S kvótami sice nesouhlasí vedle České republiky i Velká Británie, Polsko či Francie, ale žádný z politických představitelů těchto zemí není tolik slyšet. Stejně tak se zatím neobjevily zprávy o tom, že by se v některém ze členských států EU chystalo podobné referendum.

Orbán při svém včerejším vystoupení ve Štrasburku referendum i samotný způsob pokládání otázek hájil. Poukazoval na to, že v dotazníku byl použit jasný a srozumitelný jazyk, který požívají lidé v běžném životě. „Nepřipustíme, aby se naše země stala cílem ilegálních přistěhovalců. Právě s tímto cílem jsme iniciovali veřejnou debatu o přistěhovalectví. Jsme přesvědčeni, že je důležité zeptat se veřejnosti, jaké jsou její názory,“ prohlásil mimo jiné Orbán s tím, že navrhované kvóty budou prospěšné pouze obchodníkům s lidmi. „Do Evropy se tak dostane ještě více ilegálních přistěhovalců a těžit z toho budou jen jejich převaděči. Členským státům EU nesmí být odebráno jejich nezadatelné právo chránit své vlastní hranice,“ uvedl včera Orbán.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…