Sirotci z Řecka? Převážně „muži před plnoletostí“. Dopis Petříčkovi vyvrátil sliby Šojdrové

13.01.2020 19:05

Debata o tom, zda má Česko přijmout děti migrantů, nebo ne, se už vede nějakou dobu, stejně jako o tom, koho nám Řecko skutečně pošle. České velvyslanectví v Athénách v interním dopise, který má server Novinky.cz k dispozici, adresovaném Ministerstvu zahraničí a Ministerstvu vnitra informovalo ke konci minulého roku o tom, že uprchlíky v řeckých táborech jsou převážně muži před dovršením plnoletosti. Podle europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) jsou v táborech děti v mnohem nižším věku, případně by bylo prý řešením přijmout s těmito dětmi i celé rodiny.

Sirotci z Řecka? Převážně „muži před plnoletostí“. Dopis Petříčkovi vyvrátil sliby Šojdrové
Foto: Facebook Michaely Šojdrové
Popisek: Michaela Šojdrová na návštěvě uprchlického tábora v Řecku

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se vloni v listopadu na Řecko obrátil s prosbou, aby poskytlo seznam konkrétních uprchlíků. Odpověď řeckých úřadů však byla taková, že nemohou svévolně vybírat kandidáty pro relokaci. Jakýkoliv transport prý musí proběhnout na principu dobrovolnosti s ohledem na nejlepší zájem nezletilých migrantů.

„Ve společném pracovním jednání partnerské instituce vysvětlily, že žádost Ministerstva vnitra o seznam 40 konkrétních dětí s cílem podrobit je bezpečnostnímu prověření je vítaná, ale nerealistická,“ uvádí české velvyslanectví v Athénách v interním dopise.

Podle velvyslanectví by k převozu byli určeni pouze ti uprchlíci, kteří nemají v Evropské unii příbuzné. „Relokace by se tak de facto týkala cílové skupiny pubescentů především mužského pohlaví před dovršením plnoletosti. Vzhledem ke specifické náročnosti těchto migrantů Řecko očekává umístění ve speciálních ubytovnách či centrech,“ stojí v dopise.

S návrhem přijmout syrské sirotky z řeckých táborů původně přišla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), podle které jsou v táborech i mnohem mladší děti. „Neviděla jsem ten dopis, nevím, o jaké informace se velvyslanectví opírá. Protože z těch statistik, které se objevily v posledním půlroce, je věkové rozmezí mnohem širší. Jsou tam i mladší děti. Ty děti jsem viděla, trvám na tom, byly tam i dívky,“ uvedla pro Novinky Šojdrová.

Podle Šojdrové by řešením mohlo být, že by Česko přijalo celé rodiny s dětmi. „To by mohlo být bezpečné řešení,“ míní Šojdrová. České velvyslanectví doporučuje požadavkům Řecka vyhovět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…