Skandál: Mučíte lidi, udeřila OSN na Ukrajinu

01.06.2016 11:10

Skandál mezinárodního rozměru byl na Ukrajině vyvolán poté, co byl delegaci podvýboru OSN pro zabránění mučení znemožněn přístup do detenčních zařízení v Kramatorsku a Mariupolu kontrolovaných Státní bezpečností Ukrajiny (SBU). Vedoucí čtyřčlenné delegace Malcom Evans nazval zákaz „porušením závazků Ukrajiny jako smluvní strany protokolu Úmluvy proti mučení“. O problému informuje Human Rights House Network.

Skandál: Mučíte lidi, udeřila OSN na Ukrajinu
Foto: OSN
Popisek: OSN

Anketa

Doporučujete Velké Británii, aby odešla z Evropské unie?

96%
4%
hlasovalo: 7457 lidí

„Byl nám znemožněn přístup do několika míst, v nichž máme důvodné podezření se domnívat, že jsou lidé drženi, a dokonce i mučeni,“ prohlásil Evans.

Vysoký představitel OSN pro lidská práva již v minulosti poukázal na několik problémů týkajících se mučení na Ukrajině ve zprávě, která byla předána členům Komise pro zabránění mučení. Ve zprávě se uvádí, že „mučení“ je na Ukrajině velmi závažným problémem, ke kterému dochází relativně často. Ve většině případů je ovšem zacházení státních autorit s podezřelými definováno jako „zneužití státní moci“, nikoliv jako „mučení“. Právě skrze tuto mlhavou klasifikaci se mučení na Ukrajině i nadále toleruje.

Ve zprávě se také píše o neochotě ukrajinské vlády se špatným zacházením s podezřelými a případy mučení v zařízeních spravovaných ukrajinskými bezpečnostními sbory něco dělat. Ukrajinská vláda také podle údajů nacházejících se ve zprávě selhala v implementaci doporučení Komise OSN pro zabránění mučení.

„Zrušení naší návštěvy naznačuje, že Ukrajina není ochotna plně spolupracovat s mezinárodní komunitou ve věci lidských práv,“ zmínil Florian Irminger z kanceláře Vysokého představitele OSN pro lidská práva. „Po Euromajdanu, anexi Krymu a konfliktu na východě Ukrajiny by člověk očekával, že bude Kyjev ochoten naplno spolupracovat s takovými mechanismy. Už jen proto, aby z Ukrajiny udělal zemi odhodlanou respektovat lidská práva a univerzální hodnoty. Ukrajina si skutečně musí vybrat cestu plné spolupráce s mezinárodními institucemi,“ dodal.

„Nemůžeme akceptovat, aby státní autority bránily nebo nám diktovaly, která zařízení smíme či nesmíme navštívit. Tak to ovšem nyní bohužel funguje na Ukrajině, stejně tak tomu bylo v roce 2014 v Ázerbájdžánu, kdy jsme také museli svou misi zrušit,“ zmínil Irminger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…