Skanska znovu na mušce. Státu musí platit desítky milionů

27.03.2015 13:00

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyhrálo další arbitrážní spor o takzvané neoprávněné valorizace při stavbě ostravské dálnice D47. Společnost Skanska mu za nesprávně fakturované valorizace při stavbě úseku Hladké Životice - Bílovec má zaplatit 75 milionů korun včetně penále. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Ředitelství v tomto sporu žalovalo Skansku o 120 milionů korun, zbytek požadované částky ale soud označil za promlčený, informuje ČTK.

Skanska znovu na mušce. Státu musí platit desítky milionů
Foto: red
Popisek: Skanska

Celkem ŘSD podalo sedm žalob na neoprávněné navyšování cen o takzvané valorizace na stavbách dálnice D47 v hodnotě 1,2 miliardy korun. Většinu těchto peněz ale státní organizace zřejmě zpět nezíská. Dosud se jí na základě pěti vyhraných arbitráží podařilo vysoudit 237 milionů korun, včetně úroků z prodlení pak více než čtvrt miliardy, uvedl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa. Pokud ŘSD zvítězí i ve zbylých dvou řízeních, očekává, že mu soud přizná necelých 19 milionů korun.

Valorizace měly stavebním firmám pokrýt meziroční zvýšení nákladů spojených s předpokládaným zdražením stavebního materiálu. Při kontrole odevzdaných faktur ale ředitelství silnic odhalilo, že společnosti účtovaly ceny s vyšším valorizačním koeficientem, než na který měly podle platných smluv nárok. ŘSD přitom kontrolovalo jen osm staveb na dálnici D47, které byly dokončeny do roku 2010.

Do velmi nepříjemné situace se v souvislosti se Skanskou dostal ministr dopravy Dan Ťok (nominovaný hnutím ANO), který v minulém týdnu završil prvních sto dnů ve své funkci. Český rozhlas totiž ve spolupráci se Švédským rozhlasem zjistil, že česká pobočka švédské stavební společnosti Skanska čelí podezření, že byla zapletena do korupčního skandálu. Firmě tehdy šéfoval právě Ťok. Dodejme zajímavost, že právníkem Skansky je přítel premiéra Sobotky Radek Pokorný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…