Skoro jako v Islámském státu. Naštěstí ti lidé, co sedí ve Strakově akademii, už tam po volbách nebudou, doufá senátor Valenta

20.01.2017 9:53

Horní komora parlamentu včera beze změny odhlasovala protikuřácký zákon. Senátoři Jaroslav Kubera (ODS), Ivo Valenta a další se svými kritickými poznámkami neuspěli a 45 senátorů ze 68 přítomných zvedlo ruku pro zákaz kouření v restauracích. Neprošel ani Valentův návrh na zřízení izolovaných kuřáren. Před kamerami České televize Valenta vysvětloval, proč považuje protikuřácký zákon za špatný. Došlo i na Islámský stát.

Skoro jako v Islámském státu. Naštěstí ti lidé, co sedí ve Strakově akademii, už tam po volbách nebudou, doufá senátor Valenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference k senátnímu návrhu zákona na zrušení EET

Valenta je přesvědčen, že kuřárny existují i v zemích, kde jinak platí striktní zákaz kouření. Na těchto kuřáckých místnostech nevidí nic špatného, protože by tam nedocházela ani obsluha, takže by její zdraví nebylo ohroženo.

Moderátor pořadu Devadesátka Jiří Václavek se senátora ptal, zda je spokojen alespoň s tím, že schválená podoba protikuřáckého zákona je přece jen mírnější, než byl v původní podobě. „Považujete i vy tu výslednou podobu, i když jste neuspěl, za rozumný kompromis?“ ptal se moderátor.

„Vůbec ne. Za rozumné bych považoval, kdyby byly přijaty dva pozměňující návrhy. První se týká těch vzpomínaných kuřáren a druhé ustanovení, které se týká nepodávání alkoholických nápojů osobě, u které lze důvodně předpokládat, že alkohol požije a vzápětí bude vykonávat činnost, při které by mohla poškodit zdraví lidí nebo poškodit majetek. Mnoho senátorů tam vystoupilo na podporu tohoto pozměňovacího návrhu, ale nakonec nebyl přijat,“ posteskl si Valenta.

Ústupky v oblasti elektronických cigaret senátorovi nestačí. Má strach z toho, že po protikuřáckém zákonu přijdou i další zákazy. Přesto neztrácí naději v podobě blížících se sněmovních voleb.

„Ti, kteří dneska sedí ve Strakově akademii, už tam nebudou, takže bude prostor to měnit. ... Ten zákaz kouření, který tady je, spíš inklinuje k Islámskému státu nebo jiným muslimským zemím. ... Proto říkám, vraťme se zpátky do Evropy, zaveďme kuřárny a nerozdělujme lidi na kuřáky a nekuřáky,“ žádal Valenta.  

Na hospody se dnes valí kontrolní hlášení k DPH, EET, zákaz kouření a tak podobně, což Valenta vnímá jako problém. Stejně tak absolutně nevěří tomu, že se podaří snížit spotřebu tabáku. Lidé budou kouřit před restauracemi, a to se zase nebude líbit kolemjdoucím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…