Slavný polský disident Adam Michnik: Kominternu nahradila putinterna. A Putin ji prý ani nevymyslel, jen obšlehl

30.05.2015 20:43

JINÝMA OČIMA Vladimir Putin je typ člověka, jenž zavedl gangsterské a mafiánské móresy do evropské politiky. Když mu podáte ruku, měli byste si potom spočítat prsty, jestli máte všechny. V Evropě organizuje pátou kolonu a hrozí koroze demokratických systémů. Tak hovořil polský disident, klíčový člen nezávislého odborového hnutí Solidarita a současný šéfredaktor deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik. V rámci pražské konference Evropské dialogy Václava Havla 2015 pak přidal i několik vtipů.

Slavný polský disident Adam Michnik: Kominternu nahradila putinterna. A Putin ji prý ani nevymyslel, jen obšlehl
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Polský disident, aktivista hnutí Solidarita a šéfredaktor novin Gazeta Wyborcza Adam Michnik

„Osobně jsem si nemyslel, že Evropská unie projeví až tolik aktivity a uvalí na Rusko sankce kvůli agresi. Myslel jsem, že zvítězí přesvědčení, že se nás to netýká. Mile mě to překvapilo. Jsem rád, že je víc slyšet hlasy z Polska a Pobaltí než hlasy Orbána či Zemana,“ poznamenal šéfredaktor největšího polského deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik na akci pořádané Knihovnou Václava Havla v pražském Centru současného umění DOX.

Vrací se kontrarevoluce

„Česky a anglicky umím trochu. Mluvím francouzsky a rusky. Francouzsky v Praze není proč a mluvit rusky by bylo trochu perverzní,“ začal Michnik a i nadále hovořil polsky, což bylo na pražské konferenci Evropské dialogy Václava Havla 2015 simultánně překládáno. „Nedávno mě šokoval výsledek voleb u nás. Novináři se mě ptali, kdo má dnes horšího prezidenta, jestli Polsko nebo Česko. Odvětil jsem, že polský ještě nestačil nic zlého provést, nicméně se předpokládá, že v budoucnosti něco provede,“ sdělil na konto nedávných prezidentských voleb v Polsku, v nichž zvítězil euroskeptik Andrzej Duda.

Toho prý volili hlavně venkov, konzervativci a malá města, kde si nejspíš myslí, že je Polsko kondominiem Německa a Ruska. Rockera Pawla Kukize zase volila nejvíc mládež. Poláci prý potřebují pětiletý klystýr, aby si uvědomili svou chybu. „Co udělá zemědělec, když mu vichřice zničí úrodu? Začne znovu. To nás taky čeká,“ podotkl s tím, že v Polsku není těžké být pesimistou, ale kamarád Havel mu vždy radil být optimistou, aby byl atraktivnější pro ženy.

„Polsko, Maďarsko, Česko. Dnes se u nás po revolucích vrací plíživou cestou kontrarevoluce. Země se přibližují k autoritářským systémům a ani v západní Evropě to nevypadá moc dobře. Václav Havel měl dobrou intuici, když říkal, že může dojít ke korozi, k regresi. Nicméně Putin své chování převzal od Alexandra Lukašenka. Je to plagiátor, vše napodobil. Jde o pokus vybudovat znovu SSSR, po kominterně přichází putinterna, která organizuje po Evropě pátou kolonu,“ vysvětlil s tím, že kdo podá Putinovi ruku, měl by si pak spočítat, jestli má všechny prsty.

Vtipy o Rusku a Putinovi

Ruský prezident Vladimir Putin se podle Michnika bál Euromajdanu jako čert kříže. Obával se totiž, aby se něco podobného neodehrálo i v Rusku. „Když se Husní Mubarak ocitl na lavici obžalovaných a Muammar Kaddáfí skončil, dostal šok. Putin ale není Rusko, Putin je zradou a katastrofou pro Rusko. V Moskvě totiž stojí památník Andreje Sacharova, a ne Leonida Brežněva,“ doplnil.

Nedávno byl v Moskvě dělat rozhovor s právníkem a protiputinovským aktivistou Alexejem Navalným. Slyšel tam prý dva vtipy. To takhle jednou Goldberg potká na Rudém náměstí známého a říká: „Shalom. Co vy na to, všude v novinách píší, že se Ukrajina dostala do rukou fašistů.“ Známý odvětí: „Ne, jen Krym!“ Ve druhém je zase Goldberg v Oděse a stěžuje si, že se bojí mluvit rusky, aby ho nepřijel Putin zachraňovat.

Pro Havla by prý bylo samozřejmostí, že události na Ukrajině hrozí válkou o Evropu. „Stalin kdysi řekl Fadějevovi, že je v Sovětském svazu spousta spolků spisovatelů, ať z nich udělá jeden, aby to bylo přehlednější. Fadějev se zhrozil, že půjde raději k námořnictvu nebo do rozvědky, ale ať ho neposílá ke spisovatelům, protože jsou to samí alkoholici, narkomani a dekadenti,“ zasmál se Michnik s tím, že ale bohužel žádné lepší elity nemáme. Žádného Konrada Adenauera, Winstona Churchilla či Charlese de Gaulla na obzoru zatím nevidí.

O příteli Havlovi

S Václavem Havlem byli přátelé. Michnik tedy zavzpomínal na jedno setkání disidentů v horách, kde se scházeli na československo- polských hranicích.  "Přišli s revolučními myšlenkami, ale holýma rukama. Havel přinesl v batohu chleba, klobásy a nakonec vytáhl českou vodku, která se jmenuje Myslivecká. Na etiketě je český myslivec. A Václav říkal, Adame, pokud nebudeme mít socialismus s lidskou tváří, budeme mít alespoň vodku s lidskou tváří.“

Svoboda, čest, humanismus jsou sice v katalogu evropských hodnot, ale Havel měl odvahu tyto hodnoty obhajovat. „Byl umanutý Čech, proto neemigroval. Já chtěl být umanutým Polákem. Když mi tedy KGB nabízeli emigraci, říkal jsem, že emigruji ve chvíli, když oni odejdou do Moskvy. Havel byl proti rudému i hnědému totalitarismu. Byl vlastenec, ale nebyl nacionalista. Byl Evropan, neměl pochybnosti o tom, že jeho země patří do Evropy. Byl odpůrcem populismu a trhu bez lidské práce. To byl spor mezi Havlem a Klausem, který existuje i nadále,“ rozpovídal se.

Havel podle Michnika neuznával KSČM za partnera ve veřejné debatě, protože neodsoudila totalitarismus SSSR a okupaci v roce 1968. Zkušenost východní Evropy byla vždy zkušeností bezmocných a myšlenky Václava Havla jsou i proto stále aktuální. Adam Michnik spoluzaložil Výbor na ochranu pracujících, následně byl výraznou osobností nezávislého odborového hnutí Solidarita. Celkem strávil v komunistickém vězení šest let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…