Slováci volili do krajů: Kotleba si bude muset sbalit župan. Fico má o čem přemýšlet

05.11.2017 7:54

Naši východní sousedé volili do krajů, resp. žup. Před čtyřmi lety Slováci zažili nečekaný moment. V Banské Bistrici se stal županem pravicový extremista Marian Kotleba. V roce 2017 se ve volbách do žup zrodila hned dvě překvapení. Marian Kotleba si bude muset zabalit svůj župan a vystěhovat se z kanceláře. Prohrál. Neslavně dopadli také kandidáti podpoření sociálnědemokratickým Smerem Roberta Fica.

Slováci volili do krajů: Kotleba si bude muset sbalit župan. Fico má o čem přemýšlet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proslovu se ujímá župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

Slováci volili nové představitele svých vyšších územně správních celků – žup. Po českých krajských volbách v roce 2017 naše republika do značné míry „zmodrala“ díky vítězstvím hnutí ANO Andreje Babiše. Podobné zmodrání teď zažili i Slováci. Ve volbách uspěli především kandidáti pravice či nezávislí kandidáti. Informuje o tom server Aktuality.sk.

Celá článek ve slovenštině naleznete zde

Předseda Ľudové strany Naše Slovensko a župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba prohrál, bude si muset zabalit svůj župan a vystěhovat se z kanceláře. Rozdílem třídy ho porazil Ján Lunter. Lunter dostal skoro sto tisíc hlasů, zatímco Kotleba nedosáhl ani na polovinu tohoto počtu. Představitelé Kotlebovy strany přesto tvrdí, že se nemají za co stydět. Odpůrci Mariana Kotleby mu před úřad začali nosit krabice, aby se mohl co nejdříve vystěhovat.

Zvolení župankou se dočkala vůbec první žena. V Žilině usedne do kanceláře šéfky kraje Erika Jurinová z pravicové strany Richarda Sulíka Sloboda a Solidarita. Bývalá učitelka a novinářka.

Premiér Robert Fico má o čem přemýšlet. Kandidáti jeho Smeru či alespoň kandidáti podporovaní Smerem pohořeli. Dosud byly slovenské župy do značné míry sociálnědemokratické. Smer držel šest z osmi křesel županů. V roce 2017 ale slovenská sociální demokracie obhájila jen dva posty, v Nitře svůj post obhájil dosavadní župan Milan Belica a v Trenčíně totéž dokázal Jaroslav Baška. V ostatních župách však kandidátům Smeru zbyly jen oči pro pláč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …