Slovenská opozice a média kritizují Fica za odmítání protiruských sankcí

23.02.2015 12:50

Slovenský premiér Robert Fico čelí ve vlasti kritice od části slovenské opozice i médií za svůj odmítavý postoj k protiruským sankcím, které na Moskvu uvalila Evropská unie v reakci na ruský přístup k ukrajinské krizi. Na rozdíl od Fica tvrdší postoj vůči Rusku zastává slovenský prezident Andrej Kiska. Západ je přesvědčen, že Rusové vojenským materiálem i vojáky podporují proruské separatisty na východě Ukrajiny; Moskva podobná tvrzení odmítá. Informuje o tom ČTK.

Slovenská opozice a média kritizují Fica za odmítání protiruských sankcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Fico, jenž stojí v čele jednobarevné vlády sociálních demokratů (Směr-SD), se naposledy o víkendu vyslovil pro zmírnění protiruských sankcí jako pro krok směrem k podpoře příměří ve východní části Ukrajiny. Zmínil se přitom o přehodnocení seznamu lidí, kterým EU zakázala vstup na své území. Na rozdíl od minulosti ale premiér nekritizoval ekonomické a finanční sankce, které EU vůči Moskvě také uplatňuje.

Podle opoziční strany SDKU-DS by ovšem ústup od sankcí znamenal vítězství ruského prezidenta Vladimira Putina. "Fico se opakovaně chová jako Putinův agent a nikoli jako představitel členské země EU a NATO," reagovala SDKU-DS na Ficovy návrhy zmírnit sankce. Podobně se vyjádřili i další opoziční politici, podle kterých protiruské sankce smysl mají.

Fica za výroky ohledně sankcí kritizoval také slovenský tisk. "Podobné výzvy nemají nic společného se snahou najít skutečné řešení ukrajinské krize, pouze pomohou šéfovi Směru v očích jeho proruských voličů a jejich kremelskému idolu, jenž potřebuje v Evropě spojence," napsal na svém webu list Denník N. Dodal, že z celého Ruska mají moc vést skutečný dialog se Západem jen Putin a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, na něž se zákaz cestování do EU nevztahuje.

Na rozdíl od Fica protiruské sankce obhajuje prezident Kiska. Ten se o víkendu zúčastnil v Kyjevě připomínkové akce k prvnímu výročí pádu proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče a masakru na náměstí Nezávislosti (Majdanu) během protivládních protestů. Z Kiskova vyjádření pro média vyplynulo, že slovenský prezident nemá pochybnosti o zapojení Ruska do konfliktu na východě Ukrajiny. Kiska už dříve vyhlásil, že bez podpory Moskvy by konflikt na Ukrajině nikdy nezačal a že uvalení sankcí na Rusko bylo potřebné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…