Slovenskem otřásá případ praktikování práva šaría. A policie prý nekoná

02.10.2016 7:20

Ani několikanásobné trestní oznámení, které Slovenka vdaná za muže ze Saúdské Arábie podala, ji neuchránilo před domácím násilím práva šaría. Žena se teď spolu s dětmi ukrývá a případem se začala zabývat prokuratura.

Slovenskem otřásá případ praktikování práva šaría. A policie prý nekoná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Slovenská policie v tomto případě, který připomíná portál Pluska.sk, zřejmě zapomněla, že se má řídit zákony Slovenské republiky a ne islámským právem. Trestní oznámení, které Slovenka podala proti svému muslimskému manželovi, policisté kvalifikovali jen jako přestupek. Důvod byl jednoduchý. Podle policie bylo důvodem to, že šlo o muslima, který praktikuje šaríu.

Islámské právo je značně patriarchální a ženy ve vztahu k mužům z pohledu západní společnosti silně omezuje. V policejní zprávě k tomuto případu se píše, že „muslimský muž může ženu potrestat fackami a ignorováním“, i když podle slovenského práva jde o domácí násilí, které je postihnutelné zákonem.

Šokující je, že se týraná žena obrátila v průběhu let na policii třikrát, ale muži zákona nikdy nekonali kvůli tomu, že její muž byl muslim. „Já jsem spala, a on mě vytáhl z postele, tahal mě za vlasy, začal do mě kopat a strašně mě zmlátil, hodil mnou o stěnu a křičel, že mě zabije,“ cituje ženu portál Noviny.sk.

Podle prokuratury je postup policie obludný a Generální prokuratura podle její mluvčí Andrey Predajňovej už požádala o přešetření tohoto případu. „Po kontaktu s generálním prokurátorem jsem si vyžádala spis a ve věci postupu policie jsem ihned zahájila šetření. Jde o starší spis, ale zákonnost postupu policie prošetříme. Zároveň jsem zavolala prokurátorovi, aby ji přijal a sepsal s ní trestní oznámení,“ řekla krajská prokurátorka v Bratislavě Iveta Kopčová pro televizi JOJ.

  • Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…