Smutná zpráva z OSN: Ve světě je nejvíce uprchlíků od konce druhé světové války

23.10.2015 19:10

Ve světě je nyní kolem pětašedesáti milionů uprchlíků. Tak to dnes zaznělo na mezinárodním kongresu v Praze, který se zabýval humanitární pomocí. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) je v současnosti ve světě nejvíce uprchlíků od druhé světové války. Kvůli ní muselo opustit domov na 50 milionů lidí.

Smutná zpráva z OSN: Ve světě je nejvíce uprchlíků od konce druhé světové války
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Zhruba čtvrtina všech uprchlíků ve světě pochází ze Sýrie a Iráku. Pokud se budou srovnávat jen vnitřně vysídlení (tedy ti, kteří museli opustit domov, ale zůstali ve své zemi), tak hned za Sýrií (asi 6,5 milionu lidí) je v tabulce Kolumbie. V této jihoamerické zemi je vnitřně vysídlených obyvatel asi pět a půl milionu. Z domovů je vyhnal půlstoletý boj vládních vojsk s guerillovou organizací FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie), který stál život už přes 200.000 lidí.

Více než dvacet procent současných uprchlíků, kteří odešli ze své země, tvoří Afghánci. Od sovětské invaze do Afghánistánu v roce 1979 uteklo do sousedního Pákistánu a Íránu asi šest milionů Afghánců, ale zhruba polovina z nich byla v posledních deseti letech za asistence UNHCR přesídlena zpět. Nyní žije nejvíce Afghánců v Pákistánu (asi dva miliony) a v Íránu (něco přes milion).

Ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny udělal uprchlíky z více než dvou milionů lidí, z toho asi milion utekl za hranice. Poněkud ve stínu syrské uprchlické vlny je nyní také Somálsko, kde si občanská válka, trvající již čtvrtstoletí, vyžádala na půl milionu obětí a ze země vyhnala přes milion lidí.

Čtyřapůlletá občanská válka v Sýrii, v níž zemřelo přes 300.000 osob, udělala uprchlíky z více než 11 milionů lidí. Z nich asi 4,5 milionu opustilo svou zemi. Nejvíce uprchlíků zůstává v Turecku (asi dva miliony), zhruba 1,5 milionu jich je v Jordánsku a přes milion v Libanonu. Do Evropy jich zatím přišlo asi tři čtvrtě milionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…