Sněmovna bude hlasovat o televizním vysílání a o právní pomoci

20.05.2017 19:52

Poslanecká sněmovna bude příští týden schvalovat pravidla přechodu na nový formát pozemního digitálního vysílání televize, což podle odhadů přijde domácnosti zhruba na pět miliard korun za pořízení nových přijímačů. Hlasovat budou také o rozšíření bezplatné právní pomoci na útraty státu. Schůze dolní parlamentní komory začne v úterý odpoledne a potrvá standardně do pátku.

Sněmovna bude hlasovat o televizním vysílání a o právní pomoci
Foto: psp.cz
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Nový televizní formát DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. Celkem bude moci vysílat šest celoplošných multiplexů místo dosavadních čtyř. Novela se kromě přechodu na DVB-T2 týká také mobilních operátorů. Posiluje postavení Českého telekomunikačního úřadu a práva spotřebitelů a zvyšuje pokuty. Garanční hospodářský výbor však přijetí vládní předlohy o elektronických komunikacích už dřív plénu nedoporučil.

Právní pomoc chudším lidem na státní útratu by se měla rozšířit o udílení právních rad, zastupování ve správních řízeních a v řízení před Ústavním soudem. Sněmovna by měla změnu připravenou Ministerstvem spravedlnosti schválit v rámci poslanecké novely o advokacii, jež upravuje mimo jiné zkoušky advokátů a kárná opatření. Menší šanci na přijetí má požadavek Zdeňka Ondráčka (KSČM), který by bezplatnou pomoc rozšířil ještě víc, i na zastupování před nejvyššími a krajskými soudy. Garanční ústavně-právní výbor k němu nezaujal stanovisko.

Novely o elektronických komunikacích a o advokacii jsou jediné dvě předlohy, které Sněmovna může příští týden schvalovat.

Na programu jsou zejména předlohy ve druhém čtení, v němž poslanci mohou podávat pozměňovací návrhy. Patří k nim kontroverzní novela zákoníku práce, jež vyvolala debatu hlavně kvůli upřesnění podmínek práce z domova. Od poslanců by se k ní mohlo sejít až několik desítek návrhů úprav. Do sněmovního finále by měli poslanci posunout z druhého čtení také růst plateb státu do zdravotnictví za jeho pojištěnce, snížení roční hranice doplatků za léky pro děti a seniory, pravidla pro soukromou bezpečnostní činnost nebo širší pravomoci České obchodní inspekce.

Sněmovna by se měla vrátit k projednávání pařížské klimatické dohody. Diskusi o ní v úvodním kole už čtyřikrát přerušila.

V prvním čtení by se měli poslanci zabývat vládním návrhem na ochranu oznamovatelů korupčního jednání. Je otázkou, zda se ji podaří do podzimních voleb přijmout a nespadne takzvaně pod stůl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…