Sobotka: Případná debata o sektorové dani by mohla začít v květnu

15.03.2015 8:28

Případná debata koaličních stran o zavedení sektorové daně by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mohla začít v květnu, až ministr financí Andrej Babiš (ANO) předloží první kontury rozpočtu na příští rok. Sobotka to řekl v rozhovoru s ČTK. Zvyšování firemních daní zatím jasně odmítá právě Babišovo hnutí ANO.

Sobotka: Případná debata o sektorové dani by mohla začít v květnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

"Ten klíčový okamžik přijde ve chvíli, kdy pan ministr financí předloží první kontury výdajů a příjmů státního rozpočtu na příští rok, kdy je porovnáme s tím, co máme v programovém prohlášení vlády, a budeme muset jednat v koalici o tom, jak budeme dále pokračovat v rozpočtové politice," uvedl ministerský předseda. Diskuze podle něj začne určitě už v květnu.

V dohledné době by koalice měla také řešit návrh zákona o elektronické evidenci tržeb

"Budeme muset mluvit také o příjmech státu v příštích letech. Uvidíme stanovisko hnutí ANO, jestli tam nedojde k nějakému názorovému posunu. Ale to, co je na stole z našeho pohledu, druhá sazba z daně právnických osob, vyšší zdanění větších firem," podotkl také Sobotka. ČSSD podle něj ale respektuje koaliční smlouvu, a když se na změně nedohodne, bude muset koalice najít peníze jinde.

V dohledné době by koalice měla také řešit návrh zákona o elektronické evidenci tržeb, který je pro současnou vládu jednou z hlavních priorit. I když Babiše kvůli údajnému podcenění příprav zákona kritizují někteří sociální demokraté, Sobotka nemá pocit, že by Ministerstvo financí návrh zdržovalo. Na koaliční radě byl prý ujištěn, že začátek roku 2016 nadále zůstává cílovým termínem pro spuštění první fáze systému. Babiš už ale připustil, že by se elektronická evidence mohla spustit i o něco později.

Ministerský předseda se dnes vyjádřil také k dalšímu zvyšování minimální mzdy, které sociální demokracie požaduje. Nyní chce prý dát prostor zaměstnavatelům a odborům, aby se na jejím zvyšování dohodli, a to nejlépe v horizontu příštích dvou let, aby existoval výhled zvyšování minimální mzdy v letech 2016 a 2017. Když se na tom během několika měsíců obě strany nedomluví, rozhodne podle Sobotky začátkem léta koalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…