Sobotka je úplně na hovno, blbeček. Plno zmrdů. Juncker je alkoholik, řekl Andrej Babiš. Teď jede do Bruselu s nabídkou

14.12.2017 9:05

Rozhovor z dubna letošního roku odkryl server Finmag.penize.cz. Je s novopečeným českým premiérem Andrejem Babišem, s nímž rozhovor vedl redaktor Martin Kašpárek. A Babiš si v něm rozhodně nebral servítky. A to ani vůči předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi, jehož nazval alkoholikem. Nyní se přitom Babiš s Junckerem setká, aby mu nabídl vstřícný krok ohledně řešení migrační krize.

Sobotka je úplně na hovno, blbeček. Plno zmrdů. Juncker je alkoholik, řekl Andrej Babiš. Teď jede do Bruselu s nabídkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš mimo jiné v rozhovoru pohovořil o tehdy ještě premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), jehož nazval zoufalcem. „Pan Sobotka se nenaučil ani anglicky. Moje vnučky mluví anglicky dobře,“ rýpl si Babiš. Podle jeho slov také v žádném případě nefungovala vláda. „Protože ten blbeček, který ji neřídí, je tam úplně na hovno,“ tvrdil o Sobotkovi. 

Anketa

Babiš navrhuje poslat naše vojáky chránit hranice Libye. Schvalujete to?

35%
65%
hlasovalo: 6516 lidí

Když se pak měl vyjádřit k předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi, řekl, že je to podle něj alkoholik, který už dávno v čele komise nemá být. „Podle mě zásadním způsobem kazí pověst Evropské unie,“ řekl rázně Babiš.

Výbušný rozhovor najdete ZDE.

„Máme nesmyslný Schengen, kam nevím proč patří Řecko, ale ne Chorvatsko, Bulharsko a Rumunsko. Čekáme na francouzské volby, na německé, na italské, a zatím migranti přicházejí a přicházejí,“ trval na svém Babiš s tím, že počet migrantů poklesl v příchodu balkánskou cestou, naopak africkou cestou počty stoupají. Německou kancléřku Angelu Merkelovou pak Babiš obvinil z toho, že ona migranty do Evropy pozvala. 

 Žijí u nás Ukrajinci, Vietnamci, Slováci. Máme vlastní historii. Budeme si sami rozhodovat, kdo u nás bude pracovat a komu poskytneme humanitární pomoc. A my poskytneme, určitě. Ale když někdo chodí do Evropy, tak musí dopředu vědět, kam jde. Jestli jde pracovat do firmy X a jestli jde do azylového domu. Teď si chodí do Evropy každý, jak chce,“ láteřil Babiš. 

Když přišlo řeč na náboženství, Babiš uvedl, že není praktikujícím katolíkem.  Nechodím do kostela. Věřím v nějakého boha. Že jednou bude spravedlivý. Že se na nás dívá a je hodný. Ale občas to tak nevypadá. Plno zmrdů funguje, ale Aničku Veverkovou, spoluzakladatelku hnutí ANO, nějaký magor zabil na přechodu v červnu dva třináct. Zbyly po ní děti. Takže se ptám, jestli je bůh spravedlivý, nebo ne,“ sdělil také Babiš. 

„Alkoholikovi“ řekneme, že kvóty ne. Ale...

I přes to, co Andrej Babiš o Jeanu-Claudu Junckerovi řekl, chce nyní na unijním summitu podpořit migrační fond a slíbit peníze pro Afriku. Zvažuje dokonce i to, že do Libye chce časem poslat vojáky. Na ochranu libyjských hranic by podle Lidových novin, které zachytily Babišova slova, mělo putovat až 35 milionů eur. Babiš dlouhodobě přitom volá po tom, aby se na území Libye a v moři bojovalo proti pašerákům. Z jeho úst nikdy nepadl souhlas s migračními kvótami.

„Čeští vojáci mají kvalitní výcvik a postupně se zlepšuje i jejich vybavení a výzbroj. Islámským teroristům ostatně už dlouho a velmi úspěšně v zahraničních misích čelí. A nelegální migrace? Tu musíme v první řadě řešit společně s ostatními zeměmi už na jižních a jihovýchodních hranicích Evropy,“ podporuje Babišova slova nová ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO). Rozhovor s ní jsme přinesli ZDE.

Tresty pro Česko za neplnění uprchlických kvót a diskuse nad trvalou reformou přistěhovalectví do EU tak, aby o imigraci již nerozhodovaly národní státy, ale Brusel. Na to se podrobněji v minulých dnech zaměřil také analytik Martin Kunštek, který nachází zajímavosti zejména v druhé řečené věci, v tzv. systému Dublin IV. Z výpočtů mu vychází, že Česko by dle některých návrhů bylo povinno přijmout až 15,5 tisíce imigrantů ročně. Proč? Protože nejvíc by mohly být „obohaceny“ hlavně ty státy, které se zatím migraci bránily. Více ZDE.

Analytici: Babišova vláda visí na Zemanovi

Prezident Miloš Zeman jmenoval jednobarevnou vládu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše včera odpoledne. Babiš uvedl do úřadu prvních sedm ministrů, zbylé ministry „odbaví“ až po svém příjezdu z Bruselu. 

„Vzhledem k tomu, že to je vláda jmenovaná dvěma lidmi – ona je to vlastně ve skutečnosti vláda nejen Andreje Babiše, ale i Miloše Zemana – no tak jediné, co tam může nastat, je nesoulad mezi autory této vlády a jejími členy. Ale to si myslím, že bude velice snadno vyřešeno výměnou příslušného ministra. Takže pokud se mne ptáte na to, kdo může tento kabinet ‚rozklížit‘, tak toto slovo tady v tomto momentu nepřichází v úvahu. A pokud mám vládě prognostikovat délku jejího trvání, tak na to je velmi ošemetné odpovídat. Ona ta dohoda Andrej Babiš – Miloš Zeman je totiž dohoda, která vlastně stojí na pozici Miloše Zemana v roli prezidenta České republiky. Takže jsou tady jenom dvě varianty,“ spustil k otázkám bývalý významný politik ODS a exministr financí Vlastimil Tlustý. Podle něj se tedy jedna varianta okolo vlády bude odvíjet podle toho, zda Miloš Zeman uspěje v prezidentských volbách a bude prezidentem i nadále.

Psali jsme ZDE.

„A potom si myslím, že tato vláda bude vládou dlouhou dobu, protože prezident Miloš Zeman říká, že nevadí, když nezíská kabinet Babiše důvěru, a že vlastně Andreje Babiše a jeho vládu – buď tuto, anebo nějakou mírně upravenou – nechá vládnout po celé funkční období. Ovšem když Miloš Zeman neobhájí post prezidenta, no pak samozřejmě padá celá tato konstrukce, protože když jsem na začátku řekl, že je to vláda autorů Babiš – Zeman, tak ve chvíli, kdy by Miloš Zeman nebyl prezidentem republiky, tak celá tato konstrukce padá a při nezvolení Miloše Zemana prezidentem končí i tato vláda,“ poznamenal dále Tlustý.

Dále se pustil do myšlenky, kdo by Babišově kabinetu mohl „vystavit stopku“.

„Opozice nemá žádnou možnost na této konstrukci něco změnit. Jedinou možnost brzdy vidím v Ústavním soudu. Podle mne je totiž existence vlády bez důvěry v rozporu s Ústavou ČR a jediná instituce, která by mohla proti takovému postupu zasáhnout, je Ústavní soud,“ řekl.

Podle něj se ale musíme zabývat i myšlenkou, že kabinet důvěru ve Sněmovně přece jen získá. „V tom případě ale vlastně padá to všechno, co jsem řekl. To už totiž bude vláda standardní, kterou vlastně už nemůže zastavit nic, než hlasování o nedůvěře,“ dodal Vlastimil Tlustý.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…