Sobotka s Chovancem vyrazili na jih Moravy za uprchlíky. Zkontrolují i policisty

06.09.2015 10:12

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) dnes navštívili přijímací tábor pro zajištění cizinců v Zastávce u Brna. Přijeli se podívat, jak zařízení funguje, a hovořili s jeho vedením. Odpoledne je ještě čeká cesta do Břeclavi a na hranici s Rakouskem.

Sobotka s Chovancem vyrazili na jih Moravy za uprchlíky. Zkontrolují i policisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec

Do zařízení v Zastávce u Brna dorazili také policejní prezident Tomáš Tuhý a ředitel Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra Miloslav Koudelný. Uprchlické zařízení v Zastávce slouží mimo jiné jako přijímací středisko, ve kterém je žadatel o azyl povinen pobývat po určitou dobu kvůli identifikaci a lékařskému vyšetření. Přijímací část objektu má kapacitu 216 míst a v současné době je obsazeno asi 170 z nich.

Premiér Sobotka se také pojede přesvědčit, jak fungují policejní hlídky. Zastaví se na policejním kontrolním stanovišti na dálnici D2, která vede ze Slovenska. Navštíví rovněž nádraží v Břeclavi, které zpravidla bývá prvním místem, kde se migranti cestující mezinárodními vlaky z jihu Evropy do Německa setkají s českými policisty. Protože řada cizinců nemá doklady, policisté je zadrží a umístí do některého zařízení pro uprchlíky.

Právě na břeclavském nádraží policisté už zadrželi několik desítek uprchlíků především ze Sýrie. Sobotka se setká se starostou Břeclavi a navštíví i zařízení pro zajištění cizinců v nedaleké Poštorné. V areálu se nachází stanový tábor pro 300 běženců. Místní občané mají z běženců obavy a žádají policii o zvýšení ostrahy ve městě.

Do Poštorné již v minulosti policie umísťovala běžence zadržené na nedalekých hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Vzhledem k tomu, že v posledních týdnech zesílila migrační vlna, rozhodlo se ministerstvo vnitra uzavřené zařízení znovu otevřít. V zařízení by ale uprchlíci měli pobývat krátce. Jde totiž o nouzový stanový tábor, z něhož by měli být zhruba po dvou dnech přepravováni do dalších uprchlických zařízeních v ČR. Sobotka by se měl zajet podívat i přímo na hraniční přechod ČR s Rakouskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…