Sobotka se postavil Zemanovi: Senát potřebujeme

18.10.2016 17:58

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes odmítl pochybnosti prezidenta Miloše Zemana o smyslu senátu. Sobotka na Twitteru označil horní komoru parlamentu za demokratickou pojistku, píše ČTK.

Sobotka se postavil Zemanovi: Senát potřebujeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Její zrušení by se podle něj vymstilo. Zeman o možném zrušení senátu hovořil v souvislosti s nízkou volební účastí při víkendovém druhém kole senátních voleb. „Vyřazování demokratických pojistek v klidných dobách se vymstí v časech horších. Takže senát nerušit, i když by to bylo nesmírně populární,“ uvedl Sobotka.

Zeman dnes v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že si není jist, zda Česká republika senát potřebuje. Podle něj volební účast v senátních volbách ukazuje, že je lidem jedno, zda horní komora parlamentu existuje nebo ne.

O možném zrušení senátu mluvil bezprostředně po druhém kole voleb i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle něj je tato instituce zbytečná, protože zpomaluje legislativní proces, přišla o kompetenci volit prezidenta a ročně stojí 600 milionů korun. ANO letos ve volbách získalo tři senátory, přestože do druhého kola postoupilo 14 jeho kandidátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…