Sobotka se pustil do Babiše. Nechal si prý zhotovit tabulku a z ní vyšel jako vůbec nejhorší

28.05.2016 10:41

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v rozhovoru pro deník Právo zostra pustil do hnutí ANO. Jeho předseda Andrej Babiš by prý napříště neměl posílat koaličním partnerům vzkazy přes média. Měl by s nimi raději mluvit přímo. To však není to jediné, co Sobotka v novinách Babišovi vyčítá. Vůbec nejhorší je prý Babiš v účasti na interpelacích.

Sobotka se pustil do Babiše. Nechal si prý zhotovit tabulku a z ní vyšel jako vůbec nejhorší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Je zřejmé, že problém byl v klubu ANO. Byla tam frakce poslanců tolerantnějších vůči kuřákům a pak tam byla skupina hodně militantní, proti ústupkům vůči kuřákům. Tyhle skupiny se nedokázaly dohodnout,“ konstatoval Sobotka. A dopadlo to tak, že hnutí ANO jako celek zabilo protikuřácký zákon. Premiérovi se příliš nelíbí, že Andrej Babiš nedorazil na páteční koaliční jednání, kde se měl řešit jak protikuřácký zákon, tak fungování koalice jako celku.

„Andrej Babiš si mohl přeorganizovat program, a kdyby měl trochu dobré vůle, mohl se jednání zúčastnit. Nemusel nám posílat vzkazy přes média,“ opřel se předseda vlády do svého vicepremiéra. S druhým svým vicepremiérem problémy nemá, protože v koalici drží slovo. Na jednání koaliční rady sice nebyl ani Bělobrádek, ale Sobotka má pochopení pro to, že jednání v Bruselu není tak jednoduché pominout.

Aby toho nebylo málo, Babiš se od Sobotky dočkal ještě jedné výtky. Ministr financí by si měl lépe organizovat čas, pokud ví, že ve sněmovně leží zákony před třetím čtením. Měl by se snažit v parlamentu být, aby se projednání legislativy neprotahovalo. Stejně tak by měl chodit na poslanecké interpelace. Tady je prý zdaleka nejhorší z celé vlády.

„Nechal jsem zhotovit i tabulku neúčasti, aby se nikdo necítil ukřivděn, a z ní je zřejmé, že Babiš má nejhorší účast. Měl by ve čtvrtek do sněmovny chodit a vysvětlovat politiku vlády. Je to užitečné i pro občany,“ padlo z úst premiéra.

 

Přesto Sobotka  trvá na tom, že ve sněmovně nelze vládnout s nikým jiným. „Já nevidím ve sněmovně nějakou alternativu. Nechci to spojovat s nikým jiným,“ zdůraznil předseda vlády, podle něhož kabinet úspěšně funguje a má před sebou ještě rok a půl práce. A nebude to práce ani trochu jednoduchá. Už v pondělí ho čeká tvrdé jednání o navýšení plateb za státní pojištěnce. Další kolo střetů se bude týkat o navýšení platů učitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…