Sobotka takto štiplavě zaútočil na Babišova lídra Pavla Teličku

15.05.2014 8:02

Poslanci nyní chtějí vědět, za co přesně inkasoval kandidát hnutí ANO Pavel Telička a jeho firma miliony od NWR. Dnes deník Právo přináší některé výroky politiků. K těm nejostřejším kritikům patří premiér Bohuslav Sobotka, který soudí, že „pan Telička se neztratí a pokaždé se dokáže včas přisát na nějakého miliardáře“. Místopředseda ODS Martin Novotný zase poukázal na to, že se vláda rozhodla do NWR nalít 600 milionů z peněz poplatníků.

Sobotka takto štiplavě zaútočil na Babišova lídra Pavla Teličku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Telička , lídr evropské kandidátky hnutí ANO

Lídr kandidátky hnutí ANO do EP Pavel Telička a jeho firma v době sporu o byty OKD inkasovali od Bakaly desítky milionů. Už včera o tom psal deník Právo. To, že Telička a jeho firma BXL Consulting získali od NWR skoro 60 milionů, prý vzbudilo podezření u poslanců napříč politickými stranami a mají za to, že by Telička měl objasnit, za co peníze dostával.

Velmi ostře se vyjádřil pro Právo premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD): „V každém případě to ukazuje, že se pan Telička neztratí a pokaždé se dokáže včas přisát na nějakého miliardáře, ze kterého má osobní prospěch.“

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek mluvil o něco mírněji, zato podle Práva vidí problém v situaci, kdyby ANO lobbistu Teličku prosazovalo na pozici eurokomisaře. „Ústava takovým lidem kandidovat umožňuje a vše je jen na voličích,“ řek Bělobrádek k nadcházejícím eurovolbám.

Opozice nešetří kritikou

Miroslav Kalousek z TOP 09 se nad výnosnou spoluprací Teličky a Bakaly nijak zvlášť nepozastavil. „V rámci hnutí ANO tohle není nijak překvapivé,“ cituje Právo Kalouskovo stručné vyjádření.

Poslanci opoziční ODS vše vidí velice ostře. „V okamžiku, kdy pan Telička a jeho kolega z lobbistické firmy Petr Ježek vedou kandidátku ANO a současně šéf ANO Babiš vyjednává pro NWR státní podporu, tak se rojí otázky, jaká byla úloha pana Teličky a za co dostával peníze,“ říká šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Místopředseda ODS Martin Novotný ke slovům Stanjury dodal: „Finanční odměna pro pana Teličku a jeho firmu BXL Consulting je nemravná ve srovnání s tím, že se vláda rozhodla do NWR nalít 600 milionů z peněz poplatníků.“

Od společnosti NWR, které patří OKD a kterou Bakala spoluvlastní, vyinkasovala firma BXL Consulting, v níž je Telička významným společníkem, celkem 1 975 000 eur (53 milionů korun). Dalších sedm milionů korun prý dostal Telička osobně jako plat za práci nevýkonného člena představenstva.

Spolupráce Teličkovy firmy s NWR začala v říjnu 2006. Společnost BXL Consulting poskytovala oficiálně NWR poradenství v oblasti právních předpisů Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…