Sobotka vypovídal před soudem kvůli OKD: Nevzpomínám si, je to už dlouho

02.09.2017 7:29

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předstoupil včera před soud, aby objasnil svou roli v případu privatizace minoritního podílu státu ve společnosti OKD. Jak píší Lidové noviny, po třinácti letech si na většinu věcí někdejší ministr financí nevzpomněl.

Sobotka vypovídal před soudem kvůli OKD: Nevzpomínám si, je to už dlouho
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Před soudem strávil Sobotka hodinu a půl. Předtím měl půl hodinu na přípravu, následně pak už jen odpověděl na několik dotazů novinářů a v doprovodu odešel. V případu čelí obžalobě soudní znalec Rudolf Doucha za nepravdivý posudek a dva bývalí manažeři Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek za porušování povinností při správě cizího majetku. Stát měl podle všeho nesprávnými rozhodnutími přijít o téměř šest miliard, tvrdí obžaloba. 

Zájem o premiéra před soudem byl značný, bez „místenky“ nebylo možné se na přelíčení dostat. I když... „V okamžiku, kdy soud líčení spustil, se do síně nekontrolovaně nahrnulo několik desítek lidí. Justiční stráž ihned ztratila přehled, kdo se ocitl v sále bez místenky. Autor těchto řádků byl odkázán rekonstruovat část Sobotkova vystoupení z audiozáznamu,“ píší Lidové noviny.

Na Sobotku padaly otázky vztahující se k privatizaci důlní společnosti, advokát Tomáš Gřivna, jenž zastupuje Kutu, chtěl vědět například to, jak podrobně znal Sobotka materiály týkající se OKD, které v té době předkládal vládě. 

Sobotka, ač často opakoval, že si nemůže podrobnosti vybavit, hovořil mimo jiné o tom, že šlo o standardní privatizační proces. „Premiér zdůraznil, že prodej proběhl za tržních podmínek a nedošlo k nedovolené státní podpoře, což o sedm let později konstatovala i Evropská komise. Na okolnosti vzniku klíčového znaleckého posudku si nevzpomněl,“ sdělují Lidové noviny.

Justice by podle Sobotky měla zkoumat především to, proč stát přišel o většinový podíl ve společnosti. K tomu došlo už v době, kdy byl premiérem Václav Klaus. 

Závěrem svého vystoupení pak předseda vlády sdělil, že skutečnost, že společnost ovládl Zdeněk Bakala, se dozvěděl až z novin. „Panu Bakalovi jsme OKD neprodávali,“ sdělil. Vláda skutečně prodala akcie společnosti Karbon Invest, o dva měsíce pak vystoupil jako nový vlastník právě Bakala.

K soudu by měl Sobotka znovu dorazit 13. a 27. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…