Sobotko, tohle se ti vymstí. Vážné a naštvané hlasy z ČSSD

05.11.2013 15:33

Za pět dní zasedne napjatě očekávaný Ústřední výkonný výbor ČSSD, který by měl odblokovat současnou situaci ve straně, aby mohla být zahájena povolební vyjednávání o vládě. Někteří významní sociální demokraté popsali dění ve straně velmi otevřeně, chtěli ovšem zůstat v anonymitě. Objevil se dokonce i extrémní výklad situace, že jde o plánovaný puč Miroslava Kalouska a Jiřího Dienstbiera.

Sobotko, tohle se ti vymstí. Vážné a naštvané hlasy z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Anketa

Kdo vás ze členů ČSSD nejvíc zklamal?

hlasovalo: 13723 lidí

Další vývoj v ČSSD, kdy po volbách vyzvalo předsednictvo předsedu strany Bohuslava Sobotku, aby zvážil rezignaci, je stále nejasný. Kvůli zprvu utajované schůzce lidí kolem Michala Haška s prezidentem Zemanem nyní několik regionálních organizací vyjadřuje podporu šéfovi ČSSD Sobotkovi.

Situaci by mělo odblokovat jednání vrcholného orgánu mezi sjezdy, Ústředního výkonného výboru ČSSD. Jeho členové zasednou ve čtvrtek. Zda ve svých stranických funkcích zůstanou účastníci lánské schůzky s Milošem Zemanem je nejasné.

Redakce ParlamentníchListů.cz se proto snažila pět dní před zasedáním ÚVV zjistit, jak situace vypadá a jaké jsou uvnitř oranžové strany nálady.

Sobotka by prý měl myslet na to, že poslance odvolat nemůže

Tři významní sociální demokraté a zároveň členové ÚVV o aktuálních poměrech a možném budoucím vývoji pohovořili hodně otevřeně. Z pochopitelných důvodů si ale přáli zůstat v anonymitě. Redakce jejich přání respektuje a čtenářům tyto často zákulisní informace přináší v plném znění.

První z oslovených zdrojů, který je se situací dobře obeznámen, varoval předsedu ČSSD před tím, aby na jednání ÚVV převládly emoce nad rozumem. „Sobotka by si měl se svými lidmi uvědomit, že pokud bude chtít ty lidi z vedení sociální demokracie zcela odstranit, mohlo by se mu to pěkně vymstít, protože pořád tu bude poslanecký klub a z toho nikoho vyhodit nemůže,“ uvádí pod příslibem anonymity zdroj.

Že úvahy o případných odpadlících z klubu ČSSD jsou reálné, dokádá i odpověď, kterou "sobotkovský" předseda Senátu Milan Štěch dal čtenářce ParlamentníchListů.cz. "Vaše úvahy jsou vcelku na místě a ani já je nemůžu vyloučit, ale pokud by se poslanecký klub ČSSD rozpadl, hrozilo by pokračování krize, která by mohla vyvrcholit až konáním dalších předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. V takovém případě je velmi pravděpodobné, že by se odpadlíci již nedostali na jakoukoliv kandidátku seriózní politické strany či hnutí a byl by to jejich konec v parlamentu. Bylo by to stručně řečeno politické harakiri. Doufám, že si to uvědomují, protože jde také o ně," vyjádřil se Štěch.

Varování, aby ČSSD v dalších volbách nedopadla jako ODS

Zdroje ParlamentníchListů.cz naznačují, že opozice proti Sobotkovi stále existuje.

„Snaha o vyložení schůzky s prezidentem jako paktování se s ďáblem je směšná a ubohá. To lhaní sice bylo nešťastné, ale před tím se prostě domluvili, že o setkání mluvit nebudou. Sobotkovi se za pomoci médií daří zakrýt původní problém a tím je, že by měl předseda nést plnou odpovědnost za mizerný výsledek voleb. Před volbami přitom říkal, že se odpovědnosti nezřekne, teď se k tomu nemá a tváří se, jako bychom ve volbách jeho zásluhou triumfovali,“ připomíná vlivný sociální demokrat.

Pokud se prý účastníci lánské schůzky nerozhodnou rezignovat sami, měli by ve funkcích zůstat. „Je to v zájmu celé sociální demokracie, lidem jsme přece slibovali dobře fungující stát! A když by se vláda třeba po pár měsících rozpadla a byly nové volby, zradili bychom voliče a mohli bychom taky dopadnout jako teď ODS. A to si snad nepřeje ani Sobotka s Dienstbierem,“ dodává pro ParlamentníListy.cz první z oslovených zdrojů.

Trest za názor? Jako v padesátých letech…

„Situace před nedělním ÚVV je pořád nejasná, je to sice za pár dní, ale i to je pořád strašně moc času. Celé mi to ale připomíná hon na čarodějnice nebo 50. léta. Takovým způsobem chtít někoho trestat za názor je pro mě něco neskutečného. Nenapadlo by mě, že se dvacet čtyři let po listopadu 1989 něčeho podobného dočkám,“ uvedl rozladěně další z oslovených a člen ÚVV ČSSD.

Třetí z respondentů přišel s velmi extrémním výkladem celé situace v ČSSD, sdělené informace má ale podle svých slov ověřené z několika dalších zdrojů.

„Sobotka po té výzvě předsednictva padl do náruče Dienstbierovi, který zas padl do náruče Kalouskovi a ten teď de facto řídí ČSSD. Pokud se těm pravdoláskařům podaří ze sociální demokracie odstranit tu skutečnou levicovou část, do vedení si dosadí Dienstbiera a stane se z nás béčko TOP 09 a můžeme se rovnou odstřelit. Pak skončíme s pěti, šesti procenty a budeme rádi,“ nastínil černý scénář vlivný člen sociální demokracie.

Prý existuje plán, kdo ČSSD ovládne

Objevila se sice spekulace, že vedle schůzky v Lánech proběhlo taky setkání na pražské Ořechovce, kterého se měl zúčastnit Jiří Dienstbier a Miroslav Kalousek, ale to je prý nepodstatná informace.

„Kalousek normálně chodí pravidelně k Dienstbierovi do bytu, to mám opakovaně potvrzené! Navíc mám informaci, že Kalousek v jednom pražském hotelu po volbách s nějakými lidmi slavil a vyřvával tam, jak to těm zemanovcům nandali, a že teď převezmou ČSSD a pak bude chybět už jen odvolání prezidenta. Prý už se k tomu chystají petice. Kalousek tam měl říct, že ze Zemana udělají ožralého šaška. Do toho se plánuje na únor 2014 sjezd ČSSD, kde se Dienstbier stane prvním místopředsedou a po debaklu, který nás čeká v evropských volbách na jaře, se stane předsedou. A bude vymalováno. Tohle je jejich plán, tak ať si to kluci přečtou,“ řekl ostře důvěryhodný zdroj redakce.

To, co se děje teď, je podle jeho slov masáž jako před prezidentskou volbou. „Copak lidi nevidí, jak před volbami média šila do Sobotky kvůli privatizaci OKD, kvůli tomu bytu, co si koupil z našetřených poslaneckých náhrad, a teď najednou je z něho mediální miláček? Jestli tohle lidi nepochopí, tak jsme skončili,“ dodává vlivný člen ČSSD.

Zeman bude respektovat ÚVV, utajování schůzky považuje za komické

Po několika dnech se k dění vyjádřil i prezident Miloš Zeman, který v rozhovoru pro Právo uvedl, že nechápe, proč chtěl Michal Hašek a další představitelé strany schůzku s ním utajit. „Na obsahu této schůzky nevidím nic zvláštního a pokládám za poněkud komické, jestliže byla utajována. Být Michalem Haškem, tak bych se naopak na jejich předsednictvu pochlubil, že je prezident na jejich žádost přijal,“ uvedl Zeman v Právu.

Podle prezidenta musí o celé věci rozhodnout Ústřední výkonný výbor ČSSD a on bude takové rozhodnutí respektovat. Miloš Zeman rovněž odmítl slova o puči, neboť prý jde o legitimní výsledek hlasování předsednictva strany, a to dokonce dvoutřetinovou většinou.

Podle Haška jde o veřejnou popravu

V posledních dnech se také konala jednání několika krajských výkonných výboru sociální demokracie, mezi nejsledovanější patřilo to nedělní, kdy zasedlo vedení ČSSD v Jihomoravském kraji. Tedy v domovském regionu jak Bohuslava Sobotky, tak i Michala Haška, Jeronýma Tejce a Zdeňka Škromacha.

Podle Novinek.cz měl během jednání první místopředseda Hašek říci, že postupy proti němu, Tejcovi a Škromachovi jsou mediálním lynčem a veřejnou popravou. Veřejně po jednání pak Michal Hašek uvedl, že jihomoravská ČSSD jednoznačně podporuje předsedu strany Sobotku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…