Sobotkova vláda končí. A tak ČT povolala ke zhodnocení Jiřího Dienstbiera. Čtěte, jak to vidí

29.11.2017 21:33

Vláda Bohuslava Sobotky končí, kabinet schválil svou demisi a rozhodnutí odeslal prezidentu Miloši Zemanovi na Hrad. Jde teprve o třetí vládu v historii Česka, která vydržela celé funkční období. Jestli tyto čtyři roky byly úspěšné, o tom hovořil v pořadu Devadesátka na ČT moderátor Jiří Václavek se senátorem a exministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (ČSSD).

Sobotkova vláda končí. A tak ČT povolala ke zhodnocení Jiřího Dienstbiera. Čtěte, jak to vidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Miloš Zeman vládu v demisi pověří, aby zemi spravovala do třináctého prosince, kdy chce jmenovat nový kabinet premiéra Andreje Babiše. Zásadní rozhodnutí už Sobotkovi ministři neplánují.

Podle bývalého člena Sobotkovy vlády Jiřího Dienstbiera byla ve vládě chyba to, že poté, co se začala řešit kauza Čapí hnízdo, nebyl Andrej Babiš okamžitě odvolán. „Všichni asi spoléhali na to, že orgány činné v trestním řízení budou postupovat mnohem rychleji,“ upřesnil s tím, že nakonec Babišovi jeho maléry neublížily, ale všem ostatním ano, hlavně sociálním demokratům.

„Za předchozích vlád jsme si nestability a nejistoty užili dost. Je žádoucí, aby všechny vlády dotáhly svůj čtyřletý mandát a krize tolik nebyly,“ dodal k otázce, zda i přes všechny neduhy opravdu stálo za to dovést vládu až do konce funkčního období.

„Sociální demokracie to trochu odnesla, ale její výsledky ve volbách mají příčiny i jinde než v dotažení vlády za každou cenu, například vedení prvoplánovaného střetu s Babišem,“ uvedl s tím, že se měli spíše držet témat hospodářské a sociální oblasti, kde se dařilo.

Pokud zpětně Dienstbier hodnotí vnitřní fungování Sobotkovy vlády, v ní byl prý jasným šéfem Bohuslav Sobotka. „Udával agendu a vládu řídil,“ řekl po třech letech fungování v Sobotkově vládě. Dodal také, že ve vládě dobře fungovala spolupráce například s Pavlem Bělobrádkem z KDU-ČSL, za to spolupráce s hnutím ANO byla prý problematická a konfliktní.

Ze začátku vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL fungovala velmi dobře. Že by ale Bohuslav Sobotka dopustil chyb, díky kterým se vláda nakonec téměř rozpadla, Dienstbier vyvrací. „Na začátku se postupovalo podle koaliční smlouvy a nebyly v dohledu volby, které by vyostřily konflikty a přinesly krize,“ upřesnil s tím, že pak strany spíše zdůrazňují, co je rozlišuje, než spojuje, a co jiného lidem nabízejí za řešení.

Rozepře pak podle Dienstbiera vyústily hlavně z vládnutí s Andrejem Babišem, který svou kampaň navíc vedl celé čtyři roky. „Věci, které se povedly a se kterými jsme přišli, Babiš bojkotoval a za týden přišel, že to je on, kdo to prosazuje, ať už to bylo zvýšení důchodů nebo minimální mzdy,“ řekl.

Pokud se na fungování Sobotkovy vlády podívá Dienstbier nadstranicky jako na jeden vládní celek, za největší úspěch této vlády jednoznačně považuje to, že zlepšila náladu v zemi. „S tímto záměrem do toho ta vláda šla, než to neuvěřitelným způsobem změnila u nás neexistující migrační krize,“ míní senátor s tím, že vláda také přispěla k nastartování růstu ekonomiky.

Na otázku diváka, jestli náhodou růst ekonomiky není více zásluhou kancléřky Merkelové než vlády Sobotky a Babiše, senátor odpovídá, že rozhodně není.

„Velká část ekonomiky je dána domácí spotřebou a poptávkou a ta je tažena růstem mezd, což byla jedna z klíčových politik současné vlády,“ uzavřel s tím, že to byla i jedna z mála věcí, na které se premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem shodli.

 

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …