Sociolog z pražské univerzity: Čeští muslimové jsou úplně normální, pijí pivo. Teď je ale začíná štvát, jak se k nim lidé chovají, a potom...

21.07.2017 12:46

Sociolog a expert na české muslimy z FHS UK Karel Černý usedl v internetové televizi DVTV proti moderátorovi Martinovi Veselovskému a promluvil o českých muslimech. Prozradil mimo jiné, že čeští muslimové se často nemodlí pětkrát denně, rádi si dají pivo a spíš než do Mekky cestují do Chorvatska. Mnohým českým muslimům ovšem začíná vadit, že musí do omrzení vysvětlovat, že opravdu nejsou teroristé.

Sociolog z pražské univerzity: Čeští muslimové jsou úplně normální, pijí pivo. Teď je ale začíná štvát, jak se k nim lidé chovají, a potom...
Foto: Vít Hassan
Popisek: U mešity

V Česku prý dnes žije asi 22 až 25 tisíc muslimů, což je v desetimilionové populaci jen zlomek společnosti. Většina muslimů v Česku se nijak neorganizuje. Ze zmíněných asi 22 tisíc muslimů je jich kolem mešit organizováno asi 800 až 1000. Rozhodně prý nelze říct, že by v Česku existovala nějaká jednotná komunita muslimů.

Každý desátý český muslim je konvertita, který na novou víru přechází, protože hledá určitou mravní čistotu. Takový člověk si jednoho dne přečte Korán a řekne si, že to je něco, co celý život hledal a vlastně tak uvnitř byl muslimem, ačkoli si to dlouho neuvědomoval.

Český muslim je ovšem tak trochu specifický. I muslimové, kteří přišlo do Česka ze zahraničí, se stýkají především s Čechy, v práci i v soukromém životě. Velká část z nich uzavřela smíšená manželství. „Naprostá většina těch asimilovaných českých muslimů se nemodlí pětkrát denně, ačkoli je to jeden ze základních pilířů islámu. Naprostá většina z nich pravděpodobně netouží po cestě do Mekky, mnohem radši pojedou do Chorvatska, jako naprostá většina Čechů,“ říká Černý.

Celý rozhovor naleznete zde

V rámci oněch dvaceti tisíc muslimů žije v Česku také skupina, která je integrovaná, ale snaží se svou muslimskou víru praktikovat, jak to jen jde. Tito muslimové chodí s kolegy na fotbal, jsou to fandové, jdou pak s kolegy i do hospody, ale tam už pivo nepijí, protože berou vážně zákaz, který jim ukládá jejich víra.

Pak je tu ještě třetí, nejmenší skupina muslimů. Tu často tvoří např. cizinky, s nimiž se Češi oženili v zahraničí a pak se přestěhovali i s manželkami zpátky do Česka. Tyto dámy jsou přes internet v kontaktu se svou rodinou i s kamarádkami ze své vlasti a v české domácnosti si zřídili jakýsi soukromý turecký či egyptský koutek.

Čeští muslimové prý rozhodně nejsou žádní radikálové a prakticky nikdo z oněch asi 22 tisíc nežije ve vyloučené lokalitě, jaké známe třeba z Německa a z Francie. Jedna věc prý ale začíná lézt českým muslimům na nervy. Ještě před pár lety nikdo z jejich kolegů nedělal problém z toho, že jsou muslimové. Dnes se to často rozebírá a české muslimy přestává bavit do omrzení opakovat, že nejsou žádní teroristé.

„Muslimové velice nedůvěřivě chápou postup českého státu. ... Já bych tady mohl zmínit ten zásah v pražské mešitě na Černém Mostě v roce 2014. Čeští muslimové dodneška nepochopili, proč k tomu muselo takovýmhle spektakulárním způsobem dojít. ... Ztrácejí důvěru v českou majoritu, ale ztrácejí důvěru i v instituce českého státu. A právě tyhle dva faktory mohou vést k tomu, že čeští muslimové se více uzavírají do izolace. Může to vést, já neříkám, že to vede, ale může to vést k uzavření té komunity a k radikalizaci českých muslimů, ale právě v reakci na tu českou islamofobii,“ popsal situaci Černý.

Množí se prý fyzické útoky na zahalené muslimské ženy a tyto dámy proto už nějakou dobu debatují o tom, jestli pro ně nebude bezpečnější, když budou chodit nezahaleny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…