Šokující reportáž britské BBC: Merkelová posílá Turkům miliardy dolarů na uprchlíky, ti je ale prý tajně vyváží do válečných zón

15.01.2016 9:55

Dopisovatel BBC v Turecku Mark Lowen zjistil, že turecké úřady vrací stovky syrských uprchlíků zpět do jejich rodné země. Mezinárodní právo přitom neumožňuje deportovat migranty do míst, kde zuří válečný konflikt. Turecké úřady však tato obvinění odmítají a tvrdí, že Syřané se vrací dobrovolně.

Šokující reportáž britské BBC: Merkelová posílá Turkům miliardy dolarů na uprchlíky, ti je ale prý tajně vyváží do válečných zón
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

„Navštívili jsme syrského uprchlíka Ahmada, se kterým jsem se setkal již vloni v září ve městě Edirna, které leží na turecko-řeckých hranicích. Tehdy byl společně s dalšími 2000 Syřany. Většina z nich plánovala překročit ilegálně hranice s Řeckem. Turecké úřady vyzvaly Syřany, aby místo opustili. Přesto se 120 z nich rozhodlo na stadionu zůstat. Policie je proto odvedla do připravených autobusů. Z Ahmedem jsem poté ztratil kontakt a znovu jej navázal až v prosinci, kdy byl umístěn do uprchlického tábora v Tekirdragu, jenž se nachází dvě hodiny jízdy z Istanbulu,“ píše v úvodu své reportáže Lowen.

Ahmad britskému reportérovi sděluje, že tehdy v září bylo oněch 120 uprchlíků vráceno zpět do Sýrie. „Přitom dle mezinárodního práva je zakázáno vracet migranty do válečných zón. Ahmad mi sděluje, že tehdy proti uprchlíkům použila turecká policie násilí. Ukazuje mi fotografie, na kterých má obrovské modřiny na svých nohách,“ informuje Lowen o osudu Ahmada, který od září prošel detenčními centry v Aydinu, Erzurumu a nyní se nachází ve zmíněném Tekirdragu. „Jsem tady zavřený a doposud jsem si nevyslechl žádné obvinění. Nemám ponětí, kolik času tady ještě budu muset strávit,“ říká Ahmad, který by dle svých slov raději zemřel, než se musel vrátit do Sýrie.

Lowenovi se podařilo spojit ještě s dalšími dvěma Syřany, kteří byli v září vráceni z Edirny do Sýrie. „Turecká policie nás odvezla na hranice a přinutila nás podepsat dokumenty, kde bylo napsáno, že souhlasíme s návratem do své vlasti. Křičeli na nás a říkali, že když nepodepíšeme, tak nás pošlou opět do Erzurumu. Já se přitom do Sýrie rozhodně vrátit nechtěl. Někteří z mých přátel tam jsou nyní uvězněni a mnoho dalších se jako já bojí vrátit do válečné zóny," cituje výpověď jednoho z dvojice mužů britský reportér a dodává, že v současné době se v Turecku nachází více než dva miliony syrských uprchlíku. 

„Nejvíce uprchlíků na světě tak nyní přebývá právě v Turecku, které před několika týdny podepsalo dohodu s Evropskou unií a obdrží za účelem zpomalení migračního toku směřujícího na kontinent tři miliardy eur. Tyto peníze však Turecko nedostane proto, aby deportovalo uprchlíky zpět do Sýrie,“ kritizuje Lower a poukazuje na zprávu Amnesty International, podle jejíž informací byly doposud z Turecka do Sýrie a Iráku vráceny stovky uprchlíků. „Něco takového je naprosto nezákonné z pohledu nejenom mezinárodního, ale i tureckého práva. Nemůžete jednoduše někoho vrátit tam, kde jsou jeho práva a v neposlední řadě samotný život vážně ohroženy,“ cituje Lowen šéfa turecké pobočky Amnesty International Andrewa Gardnera.

Gardner nabádá Evropskou unii, aby se konečně probudila a uvědomila si, že na jejích vlastních hranicích je flagrantně porušováno mezinárodní právo. „Představitelé EU by měli přestat ignorovat, že Turecko porušuje práva uprchlíků, které svévolně zatýká a v utajení je posílá zpátky do Sýrie,“ opakuje dále Gardner.  Dopisovatel BBC v Turecku Mark Lowen se na tyto záležitosti osobně dotazoval na tureckém ministerstvu, které utajené deportace Syřanů do válečných zón popřelo. „Kategoricky odmítáme, že bychom vraceli Syřany z Turecka zpět do jejich mateřské země. Ostatně Agentura pro uprchlíky OSN s každým z nich na hranicích hovoří a může se ujistit, že se domů vrací dobrovolně,“ stojí v oficiálním prohlášení vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…