Soudcovská unie kritizuje Válkovou za výroky ke žďárské kauze

17.10.2014 13:11

Soudcovská unie ostře zkritizovala ministryni Helenu Válkovou (ANO) za výroky, kterými hodnotila věcnou správnost rozhodnutí soudce, jenž propustil z ústavního léčení útočnici ze Žďáru nad Sázavou. Podle unie si ministryně počínala v rozporu se zákonem i ústavou a narušila základní princip dělby moci, což v demokratické zemi nelze tolerovat. Soudci to napsali ve stanovisku zaslaném ČTK. Reakci ministerstva spravedlnosti ČTK zjišťuje.

Soudcovská unie kritizuje Válkovou za výroky ke žďárské kauze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Válková ve středu prohlásila, že Okresní soud v Opavě zřejmě nepostupoval dostatečně důkladně, když ženě přeměňoval ústavní léčbu na ambulantní. Vadí jí, že se soudce spolehl na stručný posudek z léčebny a nevyžádal si doplnění dokazování.

„Je v rozporu se zákonem i ústavou, aby ministryně spravedlnosti hodnotila správnost rozhodovací činnosti soudce včetně jeho postupu při výběru a hodnocení důkazů, s výjimkou stížnosti pro porušení zákona,“ reagovala soudcovská unie.

Ministerstvo nemá zasahovat do rozhodování soudů

Stavovské sdružení zdůraznilo, že ministerstvo spravedlnosti jako ústřední orgán státní správy soudů nesmí zasahovat do jejich nezávislé rozhodovací činnosti.

Ministryně se chce po podrobnějším prostudování opavského spisu rozhodnout, zda na soudce i státního zástupce v dané věci nepodá návrh na kárný postih.

Šestadvacetiletá útočnice, která v úterý ubodala ve žďárské škole studenta a další dvě studentky a zasahujícího policistu zranila, útočila před dvěma lety ve škole v Havířově. Ostravský krajský soud ji poté poslal do ústavního ochranného léčení, z nějž byla letos opavským okresním soudem propuštěna. Policie ženu za žďárský útok obvinila z vraždy a braní rukojmích, za což ženě hrozí 15 až 20 let vězení, nebo i výjimečný trest.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…