Sráči, šlehl po Jiřím Pospíšilovi ODSák. A to není vše

20.01.2014 7:41

Poslanec, exministr spravedlnosti a bývalý místopředseda ODS Jiří Pospíšil není v tuto chvíli v záviděníhodné situaci. Na víkendovém kongresu občanské demokracie v Olomouci nebyl znovu zvolen do vedení strany a odvezl si drtivou porážku. Kromě toho se množí kritická vyjádření na jeho adresu. Spolustraník a mediální expert Petr Štěpánek jej dokonce označil za „sráče".

Sráči, šlehl po Jiřím Pospíšilovi ODSák. A to není vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Pospíšil

„Že je Jiří Pospíšil sráč, ba dokonce neuvěřitelný sráč, vím už dávno. Nyní právě dokázal, že je sráč ještě o něco větší. Snad se konečně některým otevřou oči," napsal Petr Štěpánek doslova na svůj facebookový profil v neděli pozdě večer.

Jiří Pospíšil, který se ucházel o post prvního místopředsedy strany, nebyl na víkendovém kongresu ODS zvolen. Poté, co neuspěl ani ve volbě na post jednoho ze čtyř místopředsedů strany, nenastoupil do čtvrté volby a demonstrativně odešel ze sálu. Pospíšil, který neměl podporu ani celého svého regionu, svou porážku neunesl a označil ji dokonce za zabijačku.

„Mám nějakou sebeúctu. Některé velké regiony, které jsou řízené centrálně – jako jižní a severní Morava, část Prahy a střední Čechy, měly jasný pokyn mě nevolit a bylo zřejmé, že se ho budou držet i později," cituje Pospíšilovo zdůvodnění Deník.cz. Politik zhrzeně dodal, že u některých delegátů dokonce zahlédl letáček „Nevolte Pospíšila".

„Lidsky se mě to dotklo, protože si myslím, že nedělám pro ODS špatnou práci," řekl Deníku. Tvrdí, že jde o trest například za to, že se pokoušel posílit nezávislost státních zástupců. Pospíšil nicméně zasedne ve čtrnáctičlenné Výkonné radě ODS.

Možná i proto, jak se Jiří Pospíšil zachoval po svém neúspěchu, jej nazval Petr Štěpánek „sráčem". Štěpánek sám na kongresu ODS vystoupil se svým příspěvkem, v němž vyzval ke změně fungování celé strany. „Z ODS se vytratila její původní ideová podstata, rokování na všech úrovních do značné míry ovládá pouze technologie moci. Nejvíce je to patrné na regionální úrovni, kde koalice všehoschopných s neschopnými pak zcela zákonitě generují nejvýše průměr a zabíjejí každého, kdo nějak vyčnívá," prohlásil například.

Pospíšil jako hrobař občanské demokracie

Štěpánek ale není jediný, kdo se podělil o svou kritiku. Ta na Pospíšilovu adresu zaznívá také ze serveru Česká justice.cz, který založil někdejší šéf marketingu sociálních demokratů Petr Dimun.

V článku s titulkem „Jiří Pospíšil - hrobař ODS" se jeho autor Dušan Šrámek zamýšlí nad tím, proč si vlastně exministr své znovuzvolení nezasloužil. Právě Pospíšil prý odstartoval pád Petra Nečase a celé ODS, když stál u kolébky současné garnitury státních zástupců, která svým bezprecedentním zákrokem na Úřadu vlády způsobila pád Nečasova kabinetu a následně totální propad důvěry v ODS u voličů, píše Šrámek.

Jako ministr spravedlnosti prokázal Pospíšil podle autora textu naprostou bezskrupulóznost v personálních otázkách. „Byl schopen likvidovat či naopak protlačovat do funkcí jednotlivé osoby jenom na základě jejich aktuálního mediálního obrazu, případně podle toho, jak mu šly na ruku," píše Šrámek.

Snaha zalíbit se neoficiálnímu protikorupčnímu mediálnímu mainstreamu prý vedla Pospíšila tak daleko, že se neváhal spojit i s osobami, které svým vystupováním ODS, respektive vládu přímo poškozovaly. Autor textu zmiňuje Lenku Bradáčovou, Hanu Marvanovou nebo Václava Lásku.

Váhání stálo Petra Nečase kariéru a přivodilo ODS drtivou porážku

„Celá Pospíšilova politická kariéra je založena na vytváření osobního mediálního kultu, a to bez ohledu na jakékoli ideové ukotvení. Své politické názory je ochoten měnit prakticky ze dne na den jenom podle momentálního poryvu společenské poptávky," pokračuje ve své kritice Šrámek.

Díky dovedně budované nálepce zásadového protikorupčního bojovníka se prý Pospíšil postupně stal prakticky neodvolatelným. „Petr Nečas se k tomuto kroku odhodlal, až když bylo pozdě a Pospíšilovi se podařilo dotáhnout čistky ve státním zastupitelství do konce. Nečasovo váhání jej nakonec stálo osobní politickou kariéru, pád koaliční vlády a především předčasné volby, které přinesly občanským demokratům drtivou porážku. Jestliže lze personifikovat odpovědnost za současný neutěšený stav ODS, lví podíl na něm má právě Pospíšil," uzavírá bez servítků Dušan Šrámek na webu Česká justice.cz.

Podpora Ištvana a nevelké pracovní nasazení

Přisazují si také Lidové noviny. Ty v pondělním vydání píší o tom, že za Pospíšilovou porážkou měla stát i jeho tvář coby původce „zdivočení justice". „Exministr spravedlnosti je v ODS vnímán jako ochránce státních zástupců Pavla Zemana, Lenky Bradáčové nebo na kongresu velmi často zmiňovaného Ivo Ištvana. Tomu občanští demokraté přisuzují vinu za pád vlády Petra Nečase," stojí v LN.

Dílem se na poslancově debaklu může podle deníku podílet i jeho údajná ne příliš velká horlivost. Ačkoli v sobotu mluvil o tvrdé vnitrostranické dřině a o bezvýhradném podporování předsedy strany, občanští demokraté mu to prý po letitých zkušenostech odmítají věřit. „Při několika kritických momentech, jakým bylo třeba grilování Alexandra Vondry Poslaneckou sněmovnou kvůli aféře ProMoPro, nedocházel na grémia a nepomáhal straně tvořit krizovou strategii," uvádí list příklad s tím, že dobré vztahy neměl Pospíšil ani s Topolánkem, ani s Nečasem a svou osobní kampaní během sněmovních voleb měl narušit centrální stranickou kampaň, orientovanou na osobu tehdejší celostátní lídryně Miroslavy Němcové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …