Šrouby svobody se utahují. Bude nám Jakub Janda přes státní úřad přikazovat, co si myslet? Ve stínu tancovačky kolem dalajlámy se tento týden děly zásadní věci

22.10.2016 13:54

TÝDEN V MÉDIÍCH Nad absurdní tancovačkou, kterou ztropili kolem dalajlámovy návštěvy v Praze někteří politici i novináři, se ve svém pravidelném ohlédnutí za médii uplynulého týdne zamýšlí Petr Žantovský. Všechny ty řeči o duchovním vůdci Tibeťanů považuje za zástupné, protože šlo o to zaútočit na prezidenta Miloše Zemana, který je vnímán jako člověk, jenž otevírá dveře čínským investicím. Doporučuje také důkladně se zamyslet nad tím, co přinese zřízení útvaru na Ministerstvu vnitra, který má bránit šíření nepravdivých nebo zavádějících informací a propagandy.

Šrouby svobody se utahují. Bude nám Jakub Janda přes státní úřad přikazovat, co si myslet? Ve stínu tancovačky kolem dalajlámy se tento týden děly zásadní věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Za absurdní tancovačku považuje Petr Žantovský všechno to, co kolem návštěvy dalajlámy v Praze ztropili někteří politici a někteří novináři. „Přišlo mi velmi legrační, jakým způsobem na to reagovali lidé kolem lidové strany. Protože když za práva Tibetu bojuje člověk, který byl od první půlky osmdesátých let v lidové straně, tedy v Národní frontě, myslím pana Kalouska, tak je to opravdu zábavné. Při té příležitosti zmíním něco, co nesouvisí s dalajlámou, ale spíš s těmi lidmi, kteří zapomínají na svou minulost. Ve středečních Událostech, komentářích nabídla Česká televize rozhovor s ruským šachistou Kasparovem, který se politicky profiluje proti prezidentu Putinovi,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Bývalý šachový mistr světa a nynější opoziční politik Garri Kasparov v něm velmi bojovně promluvil o tom, jaký je Vladimir Putin diktátor. „Přirovnával ho k vládě Adolfa Hitlera a podobně. Zapomněl nám ovšem sdělit to, že sám byl v době Sovětského svazu členem Komunistické strany Sovětského svazu, od roku 84 byl členem Ústředního výboru Komunistického svazu mládeže, tedy Komsomolu, a fungoval jako velmi aktivní a velmi loajální soudruh v dobách brežněvovských, tedy ještě před Gorbačovem. Jestliže se bavíme o tom, kdo může, nebo nemůže druhého poučovat o morálních nebo jiných kvalitách, tak by to asi neměli dělat lidé jako pan Kalousek nebo pan Kasparov, protože jsou trošinku handicapováni těmito skutečnostmi,“ poukazuje mediální analytik.

Dalajlámova návštěva dostala lidovce do záchvatu pravdoláskovnictví

Po této malé vsuvce se vrací k návštěvě dalajlámy v Praze a k televizní reflexi této události. „Ve středu také v Událostech, komentářích toto téma probíral pan Takáč s pány Bartoškem, Kmoníčkem a Ženíškem. S Kmoníčkem za Hrad a s těmi dvěma jako s lidmi, kteří vyjádřili nesouhlasný názor s oním prohlášením nejvyšších ústavních činitelů, tedy předsedy vlády, předsedů obou komor Parlamentu a prezidenta, v tom smyslu, že se návštěvou dalajlámy na Ministerstvu kultury nemění česká politika a české vztahy vůči Číně. Docela mě bavilo, že to některé naše politiky, ať koaliční lidovce nebo opoziční TOP 09, dostává do takového záchvatu pravdoláskovnictví a boje za věčné hodnoty. Protože to, že si pan ministr pozval dalajlámu, je jeho soukromá aktivita, nebyl k tomu nikým delegován a má na to svaté právo,“ poznamenává Petr Žantovský s tím, že pravdu měl Hynek Kmoníček v tom, že se schůzka neměla uskutečnit v místě, kde ministr Daniel Herman úřaduje.

Neměla se konat ani v ministrově pracovní době, neboť dalajláma není hlavou státu, ale je to náboženský představitel, který byl u Daniela Hermana na soukromé návštěvě. „Já bych v té souvislosti upozornil na krásný trapas, který se přihodil panu Takáčovi. Pan Kmoníček ho v té debatě upozornil na to, že máme nějakou mezistátní strategickou smlouvu s Čínou, a pan Takáč vykulil oči a zatvářil se tak, že netuší, že vůbec nějaká taková smlouva existuje. To mě tedy u moderátora nejdůležitějšího diskusního pořadu veřejnoprávní televize vskutku velmi zaráží. To, že samozřejmě všechny ty řeči o dalajlámovi jsou zástupné a že to jsou věci, které se netýkají Číny ani dalajlámy, ale Zemana, je dost zřetelné. Protože Zeman je zde vnímán jako člověk, který otevírá dveře čínským investicím, což je jedna z mála věcí, v níž si rozumí s předsedou vlády, takže cíl toho je naprosto zřejmý,“ upozorňuje mediální odborník.

Propagandistický nástroj, cílem jehož útoků je prezident Zeman

Hostem téhož pořadu byl komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. „Rozvíjel konspirační teorii o tom, že premiér Sobotka a další signatáři byli donuceni k podpisu té deklarace o dalajlámovi. Nijak to nezdůvodnil, jen tak tajuplně naznačoval, dokonce že snad ČSSD a Zeman jsou Čínou korumpováni, nebo že má v budoucnu Čína nějaké nejmenované straně financovat předvolební kampaň. To jsou velmi prapodivné věty, které zaznívají z úst redaktora veřejnoprávního rozhlasu na obrazovce veřejnoprávní televize. A ještě paradoxnější je, že dotyčný moderátor panu Nováčkovi ani jednou nenamítl, že by bylo dobré všechny ty konspirační teorie nějak doložit. Česká televize se opět zachovala jako vždy, to znamená jako propagandistický nástroj, jehož v tuto chvíli společným cílem spolu s TOP 09 a dalšími je prezident Zeman. Jednoznačně a nedvojsmyslně. Tentokrát to potvrdila všemi možnými způsoby,“ tvrdí Petr Žantovský.

Druhou glosu věnuje tomu, co se v médiích děje kolem prezidentských voleb ve Spojených státech. „Mě strašně zaujalo, když se podívám na různé reflexe posledního televizního duelu v Las Vegas mezi paní Clintonovou a panem Trumpem, že narážím v mainstreamových médiích na velmi unisonní hlas, který dobře vyjádřila redaktorka E15 Julie Urbišová v pátečním vydání, když napsala, že diskuse odhalila, ‚proč bude Donald Trump poražen‘. To je také velice odvážná teze, aniž by byla jakkoli doložena. Jde o český zlozvyk v médiích, že se vystřelí nějaká teze, u níž se tváříme, že to je pravda, o níž není třeba diskutovat a jako takovou ji začneme multiplikovat s tím, že jednou ta teze zazněla, tak příště už můžeme říci, že přece už ta teze zazněla, takže to znamená, že už to je dávno zřetelná pravda. To je ryzí manipulační technika, které jsou česká standardní média plná,“ vysvětluje mediální analytik.

Debatu v první přímé volbě české hlavy státu mohl vést Bakalův redaktor

Jako legrační mu připadlo, že dle redaktorky hrdinou duelu Clintonová–Trump byl moderátor Chris Wallace, který pracuje v televizi Fox News. „O ní všichni víme, že je nakloněná republikánům. Paní Urbišová tam uvedla takovou zvláštní zmínku, která se dá vyložit několika různými způsoby, že Wallace se přes zaměření Fox News sám považuje za příznivce demokratů, a proto je nezaujatý. To je zajímavá věta, protože já bych si úplně stejně mohl říci, že tam posadili pana Wallace, o němž je známo, že je příznivec demokratů a zároveň pracuje v pravicové televizi, aby demonstrovali nezaujatost diskuse a jejího vedení. To je další manipulační technika, kterou známe i od nás, že navodíme dojem objektivity, že dáváme náležitě spravedlivě prostor všem stranám, ale zároveň někde v mezipatře té informace je skutečnost, že ten, který to celé vede, je člověk, který má jasnou volební sympatii. To je, jako kdyby diskusi mezi Karlem Schwarzenbergem a Milošem Zemanem vedl redaktor Hospodářských novin, které patří panu Bakalovi, což je obchodní partner pana Schwarzenberga. Tak to se mi jeví jako podivné,“ přiznává Petr Žantovský.

Druhou podivnou věc k tomu se vztahující objevil na novém zpravodajském obsahu Seznamu, jenž vedle Novinek, což tam byl donedávna jediný zpravodajský zdroj, zařazuje samostatné zprávy Seznamu. „A v tomhle konkrétním článku, o němž mluvím a který vyšel v pátek v sedm ráno, je napsána zajímavá věc, kterou je dobré zopakovat. A to, že se o duelu Clintonová–Trump samozřejmě vede i v amerických médiích debata nejen nějakých analytiků, ale také průzkumy diváků či čtenářů různých médií. A navzdory tomu, že všichni naši novináři se nás snaží přesvědčit o tom, že Trump je jednoznačný kandidát na prohru, tak nám tenhle článek sděluje, že podle CNN označilo Clintonovou za vítězku večera 52 procent oslovených diváků této zpravodajské televize, zatímco Trump přesvědčil jenom 39 procent,“ poukazuje mediální odborník.

Přes kandidujícího Trumpa se mediálně střílí na našeho prezidenta

Zároveň je tam ale uvedeno, že podle průzkumu deníku Washington Times drtivě zvítězil Donald Trump, když přesvědčil 77 procent diváků. „Já jsem rád, že tyhle informace dostáváme i z médií, kde by to člověk nemusel čekat. Ale je to veřejná informace, co je prověřená zdrojem, který ji poskytl, a relativizuje velice silně všechny ty propagandistické řeči našich novinářů, které jsou namířeny zdánlivě proti Trumpovi, ale opět jsou namířeny především proti Miloši Zemanovi, protože Zeman se tváří, že by se mu Trump jako prezident Spojených států líbil více. Proč si to myslí, nevím a je mi to vcelku úplně jedno, já se zabývám jenom tou mediální stránkou věci, že se tady přes nějakého Trumpa mediálně střílí na našeho prezidenta. A to se mi nelíbí a myslím si, že to být nemá,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Na závěr si nechal zamyšlení nad něčím, co předpokládá jako téma mnoha budoucích měsíců. „Pirátská strana v pátek vydala tiskovou zprávu, v níž se velice ohrazuje proti realizovanému zřízení Útvaru boje proti dezinformacím, které ohlásil ministr vnitra Chovanec. Tato organizační složka Ministerstva vnitra bude pracovat od ledna a bude mít za úkol ‚bránit šíření nepravdivých nebo zavádějících informací a propagandy‘. Už jsme to jednou říkali, že to je jasná cenzura. Je důležité, že se proti tomu vymezila i parlamentní strana, neboť Piráti jsou minimálně osobou senátora Michálka parlamentní stranou a mají docela silné zastoupení i v regionech. Tak to už není žádná snadno odmávnutelná sektička nějakých konspiračních fanatiků, ale je to standardní politická strana, která zcela jasně dává politický statement, že toto naprosto jasně odmítá a považuje to za pokračující omezování osobních svobod občanů,“ zdůrazňuje mediální analytik.

Chovancův odbor proti propagandě přiblížil Orwellův román 1984

Piráti dávají zřízení tohoto útvaru i do souvislosti s novým zákonem o boji proti terorismu, který umožňuje až dvanáctiletý trest za schvalování terorismu. „Kombinace Chovancova úřadu proti propagandě a jakéhosi schvalování terorismu dává dohromady velmi ekrazitní směs. Ono schvalování něčeho známe z historie v takových hodně neblahých okamžicích, schvalování atentátu na říšského protektora, schvalování nebo neschvalování vpádu vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968, a tak bych mohl pokračovat ještě dlouho. Dát do zákona, že se bude trestat schvalování něčeho, mi přijde opravdu velmi drsné, a když se k tomu ještě vytvoří na Ministerstvu vnitra speciální odbor, který má ‚bránit šíření zavádějících a nepravdivých informací a propagandy‘, tak se opravdu dostáváme do toho Orwellova románu 1984,“ myslí si Petr Žantovský.

Čeká tedy, kdy vznikne podle tohoto románového vzoru myšlenková policie. „A kdy nám budou vpraveny do mozku čipy, které budou zkoumat míru našeho vzrušení při pohledu v televizi na prezidenta, na Číňana, na Američana nebo na nějaký symbol něčeho, co někdo posoudí, že je symbolem něčeho a že je to symbolem nějakého politického stanoviska toho sledovaného jedince. A ve chvíli, kdy se podíváte třeba na prezidenta a teď vám ten čip zachytí v mozku pocit příjemný, tak v tu chvíli začnete být okamžitě pronásledováni a trestáni, protože v tu ránu jste velice podezřelý z toho, že šíříte a schvalujete cosi, co šíří a schvaluje prezident a co vy soudě podle příjemných pocitů v mozku můžete také šířit a schvalovat,“ podotýká mediální odborník.

Jen si zkuste mít nelibé pocity při sledování Merkelové v televizi

Naopak když v televizi člověk spatří německou kancléřku Angelu Merkelovou a projeví se u něj nějaká elektronicko-chemická reakce v mozku, která bude vyjadřovat nelibost, tak bude šikanovaný. „Protože jak může někdo cítit nelibost k něčemu tak úžasně pozitivnímu, jako je Evropská unie a její dnes nejdůležitější představitelka. Ta mimochodem pronesla po jednání s ruským prezidentem ‚krásnou‘ větu: ‚Shodli jsme se, že jsme odhodláni vypracovat cestovní mapu, ale za současného stavu věcí je jasné, že je před námi ještě hodně tvrdé práce.‘ Tohle je tedy věta vět, za kterou by měla paní Merkelová být potrestána okamžitou abdikací, protože neřekla vůbec nic. Komu to náhodou připomíná běžnou rétoriku našeho premiéra, tak se nemýlí, protože to je zcela zjevně ze stejných rétorických zdrojů,“ konstatuje Petr Žantovský.

Doporučuje pozornosti i to, co se v souvislosti s antipropagandistickým opatřením odehrálo ve čtvrtek na Ministerstvu vnitra. „Šlo o akci, kterou pořádal think-tank Evropské hodnoty za účasti a pod patronátem pana ministra vnitra Chovance a za účasti generála Pavla, předsedy vojenského výboru NATO. Tahle akce nesla hezké jméno: Jak Česko plánuje reagovat na dezinformační operace agresívních vnějších aktérů, jak NATO vnímá hybridní hrozby a s nimi spojené státy vytvářené dezinformace. To aby člověk měl vyšší vzdělání na to, aby porozuměl názvu konference,“ žasne mediální analytik nad tím, jak obtížně pochopitelné je samotné téma konference.

Čeká nás vláda neziskovek v čele s Kolářem, nebo Horáčkem

Důvod, proč tuto akci zmiňuje, je však mnohem vážnější. „Jestliže Evropské hodnoty pořádají své konference na téma dezinformací a propagandy na půdě Ministerstva vnitra za aktivní účasti ministra Chovance, který v té debatě také vystoupil, tak si myslím, že už jsme zase o kousek blíž k tomu, co tady velmi často s obavou anoncujeme, a to je posun naší stávající demokracie k nějaké NGOkracii budoucnosti, která může mít ve svém čele Petra Koláře, nebo pana Horáčka nebo někoho takového. A bude to úžasné, budeme se mít všichni rádi, a ti, kdo se nebudou mít rádi, budou po zásluze potrestáni,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…