Srovnání firemních daní: Česko dostalo doporučení

28.09.2014 19:10

Česko má daň z příjmu právnických osob v podobné výši jako okolní země. Vyplývá to z aktuálního přehledu firemních daní ve více než 150 zemích světa, který zveřejnila poradenská firma PwC na internetu. Podle PwC si tak Česko zachovává konkurenceschopnost a nemělo by daň zvyšovat.

Srovnání firemních daní: Česko dostalo doporučení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V Česku je daň z příjmu firem 19 procent, stejně jako v Polsku nebo Maďarsku. Vyšší daně mají firmy na Slovensku, nižší v Německu. „Korporátní sazba daně z příjmů v Česku je na srovnatelné úrovni jako v okolních zemích, což je dobře, protože si tím Česko zachovává v tomto ohledu konkurenceschopnost při lákání zahraničního kapitálu. Sazba by se tedy určitě neměla zvyšovat," uvedl partner PwC Peter Chrenko.

Zároveň ale upozornil, že srovnání pouze podle sazeb je problematické. V jednotlivých zemích se totiž kvůli výjimkám či uplatňování různých odpočtů a odpisů vypočítává odlišně základ daně, a tím i efektivní sazba daně, která je pro firmy důležitější.

Ve velkých globálních ekonomikách je většinou firemní daň vyšší než v ČR. Spojené státy mají podle přehledu PwC 35procentní daň, ta se ovšem odvíjí od výše příjmu firmy. Čína má 25procentní firemní daň a například Velká Británie 21 procent. Z přehledu dále vyplývá, že jednu z nejvyšších firemních daní na světě má Čad, a to 40 procent.

Přehled zveřejněný poradenskou firmou PwC zahrnuje poslední změny v daňové legislativě. Obsahuje informace o daních z příjmů, srážkách, pobídkách, daňové správě a pravidla pro daňové rezidenství a stanovení příjmu. On-line verze je zhruba každý měsíc aktualizovaná.

Daň z příjmů firem (k 1. září 2014)

Země Daň z příjmu právnických osob
Česká republika 19 %
Slovensko 22 %
Polsko 19 %
Maďarsko 19 %
Německo 15,8 %
Rakousko 25 %
USA 35 %
Velká Británie 21 %
Rusko 20 %
Čína 25 %

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…