Starosta Českého Těšína: Prezident mě ve funkci ničím nepřekvapil

27.08.2014 16:04

Kvůli kupování hlasů ve prospěch SOS pro Český Těšín se poslední komunální volby v Českém Těšíně konaly znovu a obavy z opakování situace jsou zde podle slov starosty Víta Slováčka (KDU-ČSL) i nyní. V čele radnice je osm let. Na co je nejvíce pyšný? A jaké jsou jeho cíle pro následující volební období? V rozhovoru, jenž poskytl naší redakci, zhodnotil také současného prezidenta či možné kandidáty na toho budoucího a zmínil i řadu problémů, které nejen jemu dělají vrásky.

Starosta Českého Těšína: Prezident mě ve funkci ničím nepřekvapil
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Českého Těšína Vít Slováček (KDU-ČSL) na oslavách Svátku tří bratří

Situace po posledních komunálních volbách byla ve městě dost vypjatá a volby se zde kvůli kupování hlasů Mariana Kuśe ze Strany pro otevřenou společnost musely opakovat. Jaká atmosféra zde panuje nyní před nadcházejícím volbami? Neobáváte se, že by se situace mohla opakovat?

Dle verdiktu soudu se během minulých voleb prokázalo kupování hlasů ve prospěch SOS pro Český Těšín. Tyto obavy zde stále jsou. Proto úřad školí členy volebních komisí i s ohledem na tuto hrozbu, na volby se připravujeme ve spolupráci se státní i městskou policii. Situace se po právní stránce naštěstí změnila a kupování hlasů je již trestným činem. Takže nevěřím, že letos někdo bude moci vydat veřejně letáky s nabídkou a kontaktem a ani svážet voliče k volebním místnostem již nebude tak jednoduché. Také již nikdo z těch, co to dělali, nebude moci říci, že je to obyčejná obchodní transakce. Lidé si musí uvědomit, jak velké je to zlo, když chce podnikatel koupit jejich město a že to dělá za konkrétním účelem, že z toho chce čerpat určité zisky.

V minulém volebním období vedla město koalice KDU-ČSL a ODS, v toto volebním období se dvojspolek“ rozšířil o ČSSD. Jak byste hodnotil současnou koalici ve městě? Pociťujete například horší pozici při prosazování svých návrhů?

ČSSD nahradila v koalici Nestraníky. Samozřejmě, že trojvládnutí je složité a je to velmi často o kompromisech a diplomacii. Zvláště, že kolegové ze sociální demokracie jsou více rozdavační.

Na co jste za uplynulé čtyři roky nejvíce pyšný?

Na to, jak se změnilo město. Lidé rychle zapomínají, zvykají si, ale stačí se podívat na fotografie, jak některá místa vypadala před pár lety. Český Těšín má jako jedno z mála měst v regionu obchvat, má rekonstruované školy, nové sportoviště, parky, hřiště pro děti, cyklostezku.

Jedním z vašich cílů ve funkci starosty bylo kompenzovat handicap hraničního města. Můžete být konkrétnější? A přináší poloha u polských hranic městu i nějaké výhody?

Situace není nikdy černobílá. Lokalizace na hranici má nesporné výhody. Zároveň pro samotné město, které se díky evropským fondům nesmírně změnilo a také využívá určité spolupráce a synergie při organizaci společných aktivit s polskou stranou. To vše nás obohacuje. Také pro občany je to velký přínos, mohou nejen levněji nakupovat, ale mají přímý přístup ke kultuře druhé země, znalost dalšího jazyka a reálií přináší i větší pracovní příležitosti. Na druhé straně se samozřejmě všechna hraniční města potýkají s problémem nárůstu kriminality. Otevřené hranice využívají zloději, pro které je jednodušší zmizet hned po činu.

Pokud se nemýlím, chtěl byste do třetice obhájit svůj mandát. Prozradíte nám, s čím jdete do voleb?

Lidovecký program pro město Český Těšín se prakticky nemění a je založen na budování města, kde se dobře žije, kde roste vzdělanost, vznikají nové pracovní příležitosti a mládež netrpí nudou. Samozřejmě klademe důraz na spolupráci s neziskovým sektorem a charitními organizacemi. Také jsme slíbili zrušit herny a změnit negativní tvář města, které bylo před rokem 2006 spojováno jen s lihem, úplatkářstvím a privatizačními kauzami. To vše se podařilo. Do dalšího období jdeme s programem dalšího rozvoje a modernizace města, získávání prostředků z evropských fondů. Chceme také rozšíření průmyslové zóny, první krok k tomu jsme již podpisem memoranda s korejským Donghee učinili.

Dle vašich slov mají nové strany vždy snadnější startovací pozici. Jak velkou konkurencí jsou tak pro vás v nadcházejících volbách?

Myslím, že si toho všichni již všimli nejen v parlamentních volbách. Vždy je jednodušší říci, oni to dělají špatně, já to udělám mnohem lépe. Když pak dojde k tomu, že je třeba opravdu „makat“ a poprat se s velmi komplikovanými záležitostmi i právními aspekty, tito kritici se nestačí divit. Mnozí z nich nemají nejmenší znalosti o zákonech, o rozpočtu, o fungování samosprávy a jediné, co nabízejí, je kritika.

Nedávno byl ve městě otevřen nový domov pro seniory. Jak byste ale celkově hodnotil ve městě dostupnost sociálního bydlení či naopak tzv. startovacích bytů pro mladé?

Město disponuje kromě míst v domovech pro seniory také malometrážními byty pro seniory a sociálně potřebné, kde je dotované nájemné. Pro charitní organizace jsme také vyčlenili startovací byty, jeden pro lidi bez domova, druhý pro matky v tísni, pro ně je zde také ubytovna. Bytů je ve městě dostatek, nájemné i soukromých majitelů v poslední době výrazně kleslo s přibývající nabídkou.

Do prezidentských voleb zbývají ještě téměř čtyři roky, už nyní se ale hlásí první vyzyvatelé Miloše Zemana. Po místopředsedovi Senátu Zdeňku Škromachovi (ČSSD) uvažuje o kandidatuře na post hlavy státu i kněz Tomáš Halík. Co vy na to?

Čtyři roky jsou nesmírně dlouhá doba, takže bych počkal až na skutečné kandidáty. Každopádně bych nám všem přál prezidenta, na kterého bychom mohli být hrdi, opravdového státníka, který by na sebe vzal funkci sjednotitele země. Celá Evropa potřebuje ubrat na populismu a korektnosti, potřebuje výrazné postavy, jež se nebojí ani nepopulárních opatření.

Jak byste hodnotil na Hradě současného prezidenta? Překvapil vás něčím?

Myslím, že ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…