Starosta Hořovic: ODS se od svých idejí neodklonila, ale vyčerpala je

19.12.2013 10:26

,,ODS pozvolna ztrácela schopnost řešit problémy společnosti a pojem úspěšnosti zúžila na ekonomickou zdatnost nebo společenskou proslulost.“ Ondřej Vaculík je od roku 1990 zastupitelem, a to vždy jako nezávislý za ODS. ,,Nejsem pravým ódéesákem, ale kryptokomunistou,“ říká. V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, jsme se věnovali nejen krizi v ODS, řeč byla ale také o chybějícím zákonu o sociálním bydlení a s tím souvisejících problémech, jež se nevyhnuly ani Hořovicím.

Starosta Hořovic: ODS se od svých idejí neodklonila, ale vyčerpala je
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Zastupitelem jste již od roku 1990 a to vždy jako nezávislý za ODS, coby nositelkou odkazu OF. Myslíte si, že to platí i o současné ODS? Podle některých kritiků, ale i členů strany a především podle slov jejího zakladatele se odklonila od svých idejí. Souhlasíte? A myslíte si, že se ji podaří opět obnovit punc pravicové značky?

ODS se od svých idejí asi ani neodklonila, ale vyčerpala je, zejména v souvislosti s privatizací atd. Pozvolna ztrácela schopnost řešit problémy společnosti, které pokládala za nevyhnutelný důsledek pozitivních společenských změn, daných liberalizací a tržním prostředím. Považovala je za jakousi daň za možnosti otevřeného pracovního i podnikatelského trhu.  V zájmu toho tlumila občanskou angažovanost, kritiku poměrů považovala buď rovnou za společensky škodlivou, nebo marginální.  

Pojem úspěšnosti zúžila na ekonomickou zdatnost nebo společenskou proslulost, čímž u části zejména inteligence ztratila důvěru, protože ji považovala za outsidery, lidi druhořadé, bezvýznamné, přestože v četných případech právě oni pro společnost pracovali obětavě, bez ohledu na výši platu či honoráře. Jak se negativní důsledky bez odpovídající reflexe ODS kupily (spolu se zvyšující se nezaměstnaností a přibýváním sociálně vyčleněných), část společnosti ve volbách dala najevo, že negativních důsledků tak přezíravé politiky je možná více než toho dobrého, což pochopitelně nemusí být spravedlivé – ODS to možná schytala víc, než si zasloužila.    

Občanské pravicové strany, hájící rovná práva všech (tedy i sociálně slabých a etnických menšin) je nám nanejvýš zapotřebí. Bez zřetelných projevů solidarity a vlastní skromnosti, bez askeze jako tradiční součásti konzervativismu, se moderní ODS neobejde. Než se k tomu ale dobere, mnoho vody uplyne.

Zaznívají kritické hlasy z regionů, protože někteří starostové a další komunální politici se bojí, že je může značka ODS spíš poškodit, než aby jim pomohla jako v minulosti. Souhlasíte s nimi? Jste již rozhodnut, zda budete i Vy osobně pod značkou ODS jako nezávislý obhajovat mandát starosty?

Nevím to přesně, nejsem členem ODS. Obávám se však, že u nás ODS může dospět k opačnému závěru – že já ji poškodil, a ona teď na komunální úrovni mou vinou bude pykat, protože jsem ji neuměl dostatečně propagovat, nejsa „pravým ódéesákem, ale kryptokomunistou“ (jak o mně možná soudí).  Kdo o mě nestojí, za toho svůj mandát obhajovat nebudu, ostatně ani já o jeho přízeň nebudu stát.

Máte také zkušenosti z řady profesí. Jaké jsou ale Vaše ambice do budoucna? Neuvažoval jste například o kandidatuře do vysoké politiky? Proč?

Do vysoké politiky se rozhodně ubírat nebudu, to už jsem mohl dříve a dnes jsem rád, že se tak nestalo. Nebudu kazit život svůj ani jiným, povahou jsem antipapaláš, ve funkcích si neumím lebedit. Doufám, že budu moci alespoň trochu zase dělat rozhlas.

Kdybyste ale měl možnost jako zákonodárce něco změnit, co by to bylo? Co Vás nejvíce trápí?

Definovat sociální bydlení. Nejvíce mě trápí problém sociálně vyloučených občanů, tedy naše neschopnost zamezit růstu bídy, přestože jsme tou nejbohatší společností, jaká kdy tu byla. To je vlastně paradox.

A co nejvíce trápí obyvatele města a chtěl byste se tak zasadit o změnu jako starosta?

U nás je asi hlavní téma bezpečnost ve městě, i když podle policejních statistik na tom nejsme špatně. Zakládáme městskou policii, na čemž obětavě pracuji, přestože mě nezbytný trend militarizace společnosti mrzí.  Jak bude nevychovaných lidí přibývat, tak se bude zvyšovat i počet lidí s pendrekem, aniž by nám to sloužilo ke cti.

Pomalu ale jistě se blíží konce roku. Jaká je Vaše bilance toho letošního? Považujete jej za úspěšný?

Rok 2013 považuji za úspěšný. Leccos se nám daří – máme krásné autobusové nádraží, zateplujeme tři školy, založením městských technických služeb se pozvolna zlepšuje i vzhled veřejných prostranství. Otevřeli jsme galerii na starém zámku, který jsme minulý rok koupili a splácíme ho. Ano, jsme úspěšní. Otázka ovšem je, jak to vnímá veřejnost: Zámek  -  trestuhodná zátěž pro město, která trestuhodně přesahuje náš mandát, galerie – zbytečnost, a autobusové nádraží? Ti debilové tam místo rozšíření parkoviště vysadili stromy... Ale nestěžuju si.

Problém, který se nevyhnul ani Hořovicím, je zvýšená kriminalita. Ministerstvo vnitra chce příští rok navýšit počet policistů o 1000, bylo by jich pak 40.000. Většina by měla působit v regionech, kde hrozí extremismus, jako jsou sociálně vyloučené lokality a oblasti s vysokou nezaměstnaností. Vítáte toto rozhodnutí? A dotkne se nějak Hořovic?

Kromě toho, že v Hořovicích zakládáme městskou policii, (prý) dojde také k navýšení počtu státních policistů o dva. Policii ČR jsme pronajali nově upravenou část hospodářského křídla starého zámku, tedy doufám i v lepší spolupráci.

 A do jaké míry trápí obyvatele problémy mezi majoritou a minoritou? V čem vůbec vidíte příčinu rostoucího sociálního napětí? A nedomníváte se, že řešení problémů komplikuje to, že ti, co se ji snaží řešit, jsou často nazýváni rasisty?

Máme sociální byty, ba i holobyty pro ty, kdo jdou na dně, a těch bohužel přibývá. Nekvalifikovaným Romům se práce shání velmi špatně, přesto se o to musí snažit a překonávat řadu odmítnutí. V tom potřebují naši pomoc.  Uvědomme si, že žádný z Romů se nejmenuje Kožený, Krejčíř, Rittig, Janoušek, Romem není ani jeden z odsouzených v případu MUS, žádný Rom nemůže za problémy a pozastavení tunelu Blanka. Romové nemají téměř žádný veřejný vliv, proto naše vzájemné soužití je zejména na majoritě, tedy na nás. Jakým způsobem to budeme dělat a řešit, to je ovšem otázka, na niž očekávám odpověď v rámci programu nové vlády.  Až posud – nic moc. S požadavkem „ať se chovají jako všichni slušní občané, a my proti nim nebudeme nic mít“ si nevystačíme, protože bez nás to nedokážou a my to přeci víme. Komu skutečně jde o rovnoprávné soužití s Romy, není rasista.             

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…